Nový rok klope na dvere a mnoho z vás už premýšľa ako strávi posledný deň tohto finišujúceho roku. Či už to bude doma v kruhu rodiny, na horskej chate alebo na večierku v podniku, popri popíjaní šampanského padnú určite vhod nejaké tie pochúťky pod zub.
Pripravili sme pre vás zopár výborných a jednoduchých receptov nátierok, ktoré keď položíte na stôl v akomkoľvek množstve, zaručujeme, že zmiznú do pár minút.
Jednoduché na zahryznutie
Nátierky je možné samozrejme servírovať aj v miskách a pridať rôzne pečivo bokom. Odporúčam však vopred ich ponatierať na opečené kúsky nakrájanej bagety – je to pri servírovaní na stoly oveľa estetickejšie a pre hostí aj pohodlnejšie zjesť prípadne naložiť zopár na tanierik.
Poznámka:
Pri jednotlivých receptoch neuvádzam mierku – treba si ju upraviť podľa požadovaného objemu nátierky a vlastnej chuti. Taktiež je možné jednotlivé suroviny podľa chuti prípadne alergií vypustiť alebo pridať.
Ak nátierky skladujete v chladničke, odporúčam ich uzavrieť do misky alebo zabaliť do sáčika – ich arómy sa veľmi ľahko pomiešajú k iným jedlám.
Guacamole
Jemne pikantná, krémová a vynikajúca chuť. Servírovať sa dá na mnoho spôsobov. V Mexiku je obľúbená v tacos, s hot dogmi či na cestovinách.
Suroviny:
Avokádo
Limetka
Červená cibuľa
Jalapenos
Cesnak
Soľ, korenie, mleté chilli
Je možné taktiež červenú cibuľu nahradiť klasickou, limetku citrónom, či primiešať olúpané paradajky.
Avokádo rozpolíme, vyberieme kôstku, vydlabeme lyžičkou až úplne po šupku (pod ňou sa nachádza najviac živín), ak je mäkké, bude sa roztláčať dobre, ak je však mladšie, pomôžeme si rozkrájaním na čo najmenšie kúsky a tie následne roztlačíme v miske, pridáme šťavu z limetky a soľ – avokádo sa stane poddajnejšie, nemusí byť úplne hladké, ale väčšie kusy je lepšie roztlačiť, aj keď vidličkou je to prácne. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, papričky jalapenos, pretlačený cesnak. Dochutíme korením, chilli, prípadne ešte dosolíme.
Guacamole sa výborne hodí aj ako dip k lupienkom nachos, v tomto prípade je možné ho aj rozmixovať pre lepšiu poddajnosť. Na samotnú nátierku mixér moc neodporúčam, zmes stratí svoju krásnu farbu a rýchlo zhnedne.
Rybičková nátierka
Veľmi obľúbená a dobre známa nátierka z konzervových rýb sa dá robiť na tisíce spôsobov. Mne sa najviac osvedčil tento:
Suroviny:
Sardinky v oleji
Maslo
Klasická horčica
Citrón
Cibuľa
Soľ, Korenie
Sardinky v miske dobre roztlačíme pridáme roztopené maslo, horčicu a polejeme šťavou z citróna. Podľa chuti pridáme cibuľu, korenie a soľ. Celú zmes vymiesime vidličkou.
Falošná treska
Svieža ľahká tvarohová nátierka pre vegetariánov.
Suroviny:
Hrudkový tvaroh
Tatárska omáčka alebo biely jogurt
Uvarené vajíčka
Cibuľa
Mrkva
Sterilizované uhorky
Soľ, korenie
Tvaroh dáme do misky a s pár lyžicami jogurtu alebo tatárskej zjemníme jeho konzistenciu, pridáme najemno nakrájanú cibuľu, na jemno nastrúhanú mrkvu, sterilizované uhorky. Zeleninou – najmä mrkvou rozhodne nešetrite. Rozkrájané varené vajíčka vmiešame do hmoty. Dochutíme soľou a korením.
Krabia nátierka
Výrazná, rýchlo pripravená nátierka, ktorá zasýti.
Suroviny:
Uvarené krabie tyčinky – surimi
Tavený syr
Tatárska omáčka alebo majonéza
Cesnak
Soľ, korenie
Krabie tyčinky osolíme, nakrájame nadrobno a vmiešame k nim syr spolu s tatárskou omáčkou. Tyčinky sú jemné, preto sa miešaním rýchlo rozpadnú do drobných kúskov a nátierka je pomerne rýchlo hotová. Dochutíme pretlačeným cesnakom, soľou a korením.
Škvarková paštéta
Tradičná a veľmi obľúbená nátierka. Výborne chutí k pivu.
Suroviny:
Škvarky
Horčica (plnotučná alebo kremžská – podľa chuti)
Varené vajíčka
Cesnak
Soľ, korenie
Oškvarky pomelieme najemno, pridáme k nim horčicu, varené vajíčka a cibuľu krájanú nadrobno. Ochutíme soľou, korením a pretlačeným cesnakom. Hmotu vymiesime dohladka.
Nivová nátierka
Kto by nepoznal obľúbené nivové guľky podávané v pohostinstvách? Ich váľanie je ale prácne a často sa zmes lepí na ruky a guľky nie sú veľmi vzhľadné. Ich alternatíva ako nátierka poteší každého ich milovníka.
Suroviny:
Syr Niva
Maslo
Cibuľa
Mletá paprika alebo pažítka
Maslo spolu s nivou roztlačíme v miske vidličkou – nedochucujeme, Niva je sama o sebe dosť slaná a výrazná. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku. Natrieme na opečené nakrájané pečivo posypeme štedrou vrstvou mletej papriky, resp. nakrájanej mladej pažítky.
Prajeme dobrú chuť, príjemnú zábavu a úspešné vykročenie do nového roku 2017.
zdroj: babskeveci.sk (Katy Tarantino)
Nahlásiť chybu v článku