Dámy, čo vám budem hovoriť. Kto by nemiloval „pečenie“ bez pečenia? Nepečené torty majú veru svoje čaro a ešte ak sú čokoládové, tak je to dokonalosť. Jednoducho maškrta pre každého a najmä pre tých našich najmenších, ktorí majú nad hornou perou vždy roztomilé fúziky. Táto torta je síce sladká a je aj čokoládová, no je bez múky, takže predsa len si kúsok môžete dopriať aj keď držíte štíhlu líniu.
Budete potrebovať:
250 gramov horkej kvalitnej čokolády
2 lyžice medu, prípadne hnedého cukru alebo agávového sirupu
560 ml smotany na šľahanie
4 lyžičky instantnej kávy (ak máte radi kávovú chuť, pokojne pridajte aj o trošku viac)
1 lyžička mletej škorice
kakao na ozdobenie
Postup:
Do hrnca si vylejeme štvrtinu smotany na šľahanie, do ktorej dáme med, prípadne cukor alebo sirup a nalámeme tam aj horkú čokoládu. Celú zmes rozpustíme nad parou. Pri občasnom miešaní necháme čokoládovú zmes vychladnúť na izbovú teplotu.
Najlepšie bude, keď zvolíme kruhovú formu na torty. Vyložte ju papierom na pečenie. Ak máte silikónovú formu ako ja, máte po problémoch. Ešte sa mi tam nikdy nič neprilepilo.
Zvyšok smotany si dáme do misky a pridáme kávu so škoricou. Vymiešame šľahačku, no nie úplne tuhú. Mala by mať ľahkú a trochu hustú konzistenciu.
Vychladnutú čokoládu vlejeme ku šľahačke a dobre premiešame. Vznikne nám hladká, konzistentná zmes. Zmes vylejeme do do tortovej formy a uhladíme pomocou noža. Tortu vložíme do chladničky a necháme vytuhnúť aspoň na pár hodín, ideálne napríklad cez noc.
Na záver tortu buď vyklopte na servírovací podnos, alebo pokojne nechajte aj vo forme a krájajte ako cheescake. Odporúčam vám vrch ozdobiť kakaom, prípadne pomocou šablóny vytvoriť s práškovým cukrom nejaký pekný obrázok. Dobrú chuť, maškrtníci.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), bbcgoodfood.com
Nahlásiť chybu v článku