Správne gazdinky nielen varia chutne a s radosťou, ale taktiež milujú pečenie. Na jeseň je sezóna tekvíc, a ak máte záhradu, tak ich máte asi naozaj hojne. Tekvica nie je skvelá len na varenie, ale ako sme sa presvedčili aj my, je vhodná aj na pečenie. Delikátna aróma a skvelá farba… Jednoducho mágia!
Aby som k vám bola úprimná, s tekvicou mám tak trochu zvláštny vzťah. Nie všetky pokrmy mi chutia a najhoršiu spomienku z detstva mám zrejme na tekvicový prívarok. Tento koláč som si však hneď po prvom kúsku zamilovala. Čokoláda, orechy, škorica odvedú všetku prácu a táto kombinácia je naozaj na nezaplatenie.
Budete potrebovať:
1 hrnček tekvicového pyré
200 gramov múky
2 vajíčka
100 gramov mäkkého masla
150 gramov cukru
15 gramov vanilkového cukru
100 gramov horkej čokolády
hrsť nasekaných vlašských orechov
1 prášok do pečiva
1/2 lyžičky škorice
Postup:
Ak nemáte tekvicové pyré, ľahko si ho pripravíte aj doma. Stačí, ak ošúpete tekvicu a 15 minút ju povaríte vo vriacej vode. Následne ju rozmixujte na kašu pomocou mixéru alebo pomocou nástroja, ktorým pripravujete zemiakovú kašu.
V miske si zmiešajte klasický cukor spolu s vanilkovým a pridajte zmäknuté maslo. Pomocou mixéru vymiešajte hustú hmotu, do ktorej postupne pridávajte vajíčka izbovej teploty a na samý záver múku, prášok do pečiva a škoricu.
Na záver pridajte tekvicové pyré, nasekané orechy a na kúsky nasekanú čokoládu. Na tento koláč je najlepší plech, v ktorom sa pečie tzv. srnčí chrbát, jednoducho povedané – vysoký a úzky plech. Piecť ho môžete aj v klasickom plechu a na vrch si môžete pokojne pripraviť nejakú krémovú, pudingovú alebo tvarohovú plnku.
Plech si vymastite maslom a zľahka vysypte múkou. Cesto nalejte dovnútra a koláč pečte v rúre predhriatej na 180 stupňov Celzia približne 40 až 45 minút. Či je koláč správne upečený, zistíte pomocou drevenej špajdle alebo špáradla.
Koláč nechajte trochu vychladnúť a môžete ho podávať napríklad s horkým čiernym čajom, ako ja. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), takprosto.cc
Nahlásiť chybu v článku