Banica je azda ten najznámejší pokrm z Bulharskej kuchyne. Ochutnali ste ho už niekedy? Momentálne sa teší veľkej popularite a vďaka tomuto receptu si ho môžete pripraviť aj vy. Príprava je ako vždy jednoduchá a pomerne rýchla a existuje mnoho typov tohto pokrmu. Každý turista by mal toto jedlo aspoň raz v živote vyskúšať.
Typy náplní sa môžu líšiť, môžete zvoliť mäsovú plnku, syrovú, prípadne aj smotanovo-jogurtovú. Cesto sa zvyčajne pripravuje trochu komplikovane, ale v dnešnom recepte si Banicu pripravíme s lístkovým cestom.
Budete potrebovať:
500 gramov lístkového cesta
300 gramov syra (napríklad balkánsky)
4 vajíčka
150 gramov rozpusteného masla
200 gramov kyslej smotany, prípadne kyslého mlieko
2 vajíčka
Postup:
Lístkové cesto si rozmrazíme, prípadne ho vyberieme z chladničky, ak je len chladené. Rozdelíme ho na časti.
V miske si zmiešame syr s vajíčkami. Plech si potrieme rozpusteným maslom a vystlieme ho jednou vrstvou cesta. To potrieme maslom. Na cesto dáme vrstvu syru a na vrch opäť vrstvu cesta, ktoré opäť potrieme maslom. Cesto môžeme zrolovať alebo len navrstviť a pokrájať na štvorce, aby sa nám pokrm lepšie servíroval. Je to úplne na vás. Ako posledná vrstva by mala ísť syrová. Celé to zalejeme kyslou smotanou s vajíčkami, tak, ako pri francúzskych zemiakoch.
Banicu pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia aspoň 30 až 35 minút.
Chcete vidieť, ako cesto na Banicu pripravujú naozaj zruční majstri? Pozrite si toto video:
[youtube mZwpIRb7NT8 720 410]
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), takprosto.cc
Nahlásiť chybu v článku