Do sáčku dala droždie, vodu, múku a cukor a výsledok každého prekvapil. Upečte si doma pravú francúzsku pletenku so sezamom

Lucia Mužlová

takprosto.cc

Francúzske pečivo – to sú chrumkavé bagety, pletenky, croissanty a mnohé ďalšie druhy pečiva. Kto by ich nemiloval? Dnes sme si pre vás pripravili pravý francúzsky recept na domácu pletenku so sezamom, ktorú keď raz vyskúšate, už si ju nikdy v obchode nekúpite. Zaručujem vám pravý gurmánsky zážitok.

bageta1
takprosto.cc

Budete potrebovať:

1 polievkovú lyžicu sušeného droždia

250 ml vody

3 lyžice cukru

štipka soli

80 ml oleja

1 vajíčko

250 gramov múky

25 gramov sezamových semienok

Postup:

Na prípravu budete potrebovať uzatvárateľné plastové vrecko, no šikovnejšie si poradia a postačí im aj miska. Poďme si ale povedať niečo práve o postupe so sáčkom.

bageta2
takprosto.cc

Do vrecka vložíme droždie, vodu, cukor, soľ, olej a 220 gramov múky. Sáčok dobre uzavrieme a vytlačíme všetok vzduch. V rukách vymiesime cesto.

bageta3
takprosto.cc

Sáčok umiestnme do veľkej misky s teplou vodou a necháme ho tam približne 30 minút. Cesto krásne vykysne.

bageta4
takprosto.cc

Po polhodine do sáčku pridáme 30 gramov zvyšnej múky a dobre premiešame.

bageta5
takprosto.cc

Cesto necháme v teplej vode ešte ďalšiu hodinu. Keď je cesto vykysnuté, vyberieme ho zo sáčku a rozdelíme na tri rovnaké časti.

bageta6
takprosto.cc

Z každého kúsku cesta urobíme dlhší pás. Z troch pásov zapletieme klasický vrkoč.

bageta7
takprosto.cc

Hotový vrkoč dáme na plech s papierom na pečenie a potrieme ho vajíčkom a posypeme sezamovými semienkami.

bageta8
takprosto.cc
bageta9
takprosto.cc

Rúru si predhrejeme na 150 stupňov a pletenku pečieme cca 40 minút kým nemá zlatistý povrch.

bageta10
takprosto.cc

Ak chcete vidieť podrobný návod, odporúčam postupovať krok za krokom podľa tohto videa. Dobrú chuť.

[youtube sjmILw86U34 720 410]

zdroj: babskevei.sk (Lucia M.), takprosto.cc

Najnovšie články