Francúzske croissanty: Chutné nielen na sladko, ale aj na slano, napríklad so šunkou a syrom

Lucia Mužlová

dessertfortwo/anecdotesandapples

Ak ste niekedy boli na dovolenke v hoteli s raňajkami, možno ste sa s francúzskymi croissantami stretli. Ja som napočudovanie najlepšie jedla v Taliansku, v meste Verona. Nadýchané cesto, náplň akú si len zmyslíte a skvelá maslová chuť. Len si to predstavte. Ráno sa zobudíte, pripravíte si čaj a k tomu chutný croissant. Deň nemôžete začať lepšie. Nezľaknite sa toho množstva. Z tohto cesta budete mať croissantov dosť pre celú rodinu.

croisanty1
weekendbakery.com

Budeme potrebovať:

680 gramov hladkej múky

42 gramov droždia

100 ml mlieka

170 ml vlažnej vody

2 vajíčka

50 gramov cukru do kvásku

280 gramov masla

soľ

Postup:

Najskôr si v miske urobíme kvások pomocou droždia a vlažnej vody.

croisanty2
weekendbakery.com

V miske si potom miešame všetky suroviny. Vypracujeme polohusté cesto.

croisanty3
weekendbakery.com

Pracovnú dosku si pomúčime a cesto rozvaľkáme naširoko. Na polovicu cesta potom rovnomerne poukladáme plátky masla a cesto preložíme na polovice a znovu rozvaľkáme. Prikryjeme ho utierkou a necháme asi 15 minút odstáť.

croisanty6
weekendbakery.com

Celý postup znovu opakujeme. Na cesto poukladáme plátky masla, preložíme a rozvaľkáme. Zložené cesto potom opäť zakryjeme a necháme na teplom mieste odpočívať ďalších 20 minút.

croisanty7
weekendbakery.com

Následne cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika a jeho hrúbka by mala byť cca 0,5 centimetra. Pokrájame ho na trojuholníky.

croisanty8
weekendbakery.com

Každý trojuholník zrolujeme a vytvarujeme rožtek. Môžete ich naplniť lekvárom, prípadne inou sladkou náplňou, no vhodná je aj šunka so syrom, ak preferujete slané. Rožky naukladáme na plech, prekryjeme utierkou a necháme ešte 15 minút dokysnúť.

croisanty9
weekendbakery.com

Na záver ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme do predhriatej rúry na 180 stupňov Celzia. Pečieme ich až kým nebudú zlatistej farby. Podávame letné, vtedy sú najlepšie, no vydržia vám aj na druhý deň. Teda pokiaľ ich všetky nespapáte. Dobrú chuť.

croisanty10
weekendbakery.com

zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.)

 

Najnovšie články