Magický pudingový koláč: Po upečení má tri rozdielne vrstvy, no pripravujete ho len v jednej forme

Lucia Mužlová

youtube.com

Jeden plech, jedno cesto, jedna torta zložená z troch vrstiev. Áno, je to možné! V tomto recepte sú použité všetky klasické suroviny, ktoré do koláčov patria, čiže vajíčka, múka, cukor a maslo, no kúzlo je v rozdielnych množstvách, miešaní a v teplote. Toto všetko rozdelí koláč na tri vrstvy. Krémovú, pudingovú a piškótovú. Všetko, čo musíte urobiť, je inšpirovať sa týmto receptom. Určite nebudete ľutovať.

kolac7
youtube.com

Budete potrebovať:

3 vajíčka, žĺtky a bielky oddelené

1 lyžica vody

1 hrnček cukru

6 lyžíc rozpusteného masla

1 hrnček múky

vanilkový cukor

štipka soli

1 a 1/2 hrnčeka mlieka

práškový cukor na ozdobu

Postup:

Rúru si nastavíme na teplotu 150 stupňov Celzia. Vyberieme si okrúhlu formu na tortu, ktorú vytrieme maslom.

Žĺtky si oddelíme od bielkov a bielká zatiaľ dáme stranou. Žĺtky v miske zmiešames vodou a cukrom. Pomocou metličky alebo mixéra vymiešame vláčnu žltú penu. Najskôr miešame len žĺtky a postupne pridávame vodu a po častiach aj cukor.

kolac3
youtube.com

Do žĺtkov postupne zapracujeme aj rozpustené maslo. Stále dobre miešame, aby sa nám suroviny dobre prepojili. Po častiach začnite pridávať múku. Miešajte opatrne a pomaly, až kým sa cesto nespojí. Pridajte ešte vanilkový cukor alebo vanilkový extrakt a soľ. Na záver prilejeme mlieko. Cesto začne trochu peniť a bude redšie. Dobre ho premiešame a dáme stranou.

V inej miske si z bielkov vyšľaháme hustú penu. Postupne penu primiešavame k cestu tak, aby bolo vláčne a nadýchané. Dávajte pozor, aby ste nemiešali príliš silno. Cesto by počas pečenia spľaslo, čo určite nechcete. Ak v ceste ostanú aj nejaké nerozmiešané časti bielkovej peny, nebude to vadiť.

Cesto následne vylejte do okrúhlej formy. Bude trochu redšie a môže obsahovať hrudky, čo ale vôbec nevadí.

kolac6
youtube.com

Koláč pečieme v rúre približne 50 minút, až kým vrch nebude zlatej alebo hnedastej farby. Po 50 minútach skúste cesto trochu stlačiť prstom. Pokiaľ sa neprelomí, keď ho jemne stlačíte, je hotové. Cesto by sa nemalo mykať a ani by nemalo pôsobiť želatínovým alebo pudingovým dojmom.

kolac5
youtube.com

Na záver stačí koláč posypať práškovým cukrom, nechať ho trochu vychladnúť a môžete ho podávať. Dobrú chuť.

Ak by ste si nevedeli rady, pokojne si pozrite nasledujúce video, kde nájdete presný postup so všetkými krokmi.

[youtube F7cuYqPgBjo 720 410]

zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), tiphero.com

horoskop

Najnovšie články