Maslo používame v kuchyni denno denne. Niekto si potrpí na kvalitné domáce maslo od farmára a iný zase preferujú to z obchodu. Mám pre vás skvelú správu. Domáce maslo si môžete vyrobiť aj sami a vôbec to nie je technologicky náročné. Pri príprave môžete trošku experimentovať, pridať bylinky, soľ, koreniny no základnou ingredienciou je dobrá 33% (ak nájdete, tak aj viac) smotana.
Čo budete potrebovať?
33% smotanu na šľahanie
mixér
ostatné ingrediencie podľa chutí
Postup:
Najlepšie je ak na prípravu domáceho masla použijete kuchynský robot, ktorý to za vás vyšľahá, no postačí vám aj klasický ručný mixér. Do mixéru alebo do nádoby si vylejeme dve smotany.
Zapneme mixér a mixujeme približne 10-15 minút (podľa výkonu), resp. kým neuvidíte, že hmota začína poriadne hustnúť.
Najskôr nám vznikne klasická šľahačka, akú dobre poznáme a používame ju hlavne pri pečení. Postupne sa v hmote vytvoria hrudky a oddelí sa cmar.
Aby sme sa cmaru zbavili, celú hmotu vylejeme do utierky a dobre prebytočnú tekutinu povytláčame.
Maslo uložíme do nádoby alebo ho môžete hneď konzumovať.
Podľa chuti môžeme do masla pridať soľ, bylinky alebo iné koreniny. Verím, že vám bude chutiť rovnako, ako to od poctivého farmára. Dobrú chuť.
zdroj: kristinschell.com
Nahlásiť chybu v článku