Na svete sa asi nič nevyrovná vôni čerstvo upečeného chleba. Ak si chcete pripraviť ľahšiu verziu chlebíku, a to domáce, rovnako krásne voňajúce tortilly, máme pre vás recept. V obchodoch už síce zakúpite hotové produkty, no sú neporovnateľné s tými domácimi. Najlepšie je, že cesto si môžete odložiť do chladu a použiť ho aj neskôr. Čerstvé tortilly si teda môžete pripraviť kedykoľvek budete mať chuť.
Recept je veľmi jednoduchý. Potrebovať budete len prísady ako je múka, maslo, prášok do pečiva, soľ a vodu. Ak budete postupovať krok za krokom, vyčarujete úžasný recept a so svojimi priateľmi si môžete usporiadať napríklad mexický večer, kedy tortilly naplníte nejakým pikantnejším mäsom so zeleninou. Čerstvo upečené chutia najlepšie a v spojení s dobrou omáčkou proste nemôžete urobiť krok vedľa.
Budete potrebovať:
2 a 3/4 hrnčeka hladkej múky
2 lyžičky soli
2 lyžičky prášku do pečiva
3/4 hrnčeka masla
3/4 hrnčeka teplej vody
Postup:
V miske si najskôr metličkou zmiešajte múku, soľ a prášok do pečiva.
Maslo si pokrájajte na menšie kúsky a zmiešajte ho s teplou vodou. Následne do zmesi múky pridávajte po častiach maslo rozpustené v teplej vode.
Cesto vypracujte rukami a hniesť by ste ho mali až kým nebude úplne hladké a kým sa všetky ingrediencie dobre nespoja. Ak potrebujete, pokojne si pracovnú dosku pomúčte, aby sa vám lepšie pracovalo. Cesto vyformujte do okrúhleho tvaru a nechajte ho 30 minút odležať.
Suchú a čistú panvicu si zahrejte na miernom ohni. Cesto nakrájajte na 12 rovnakých dielov.
Cesto v rukách vyformujte do guličky a rozvaľkajte na tenkú placku.
Cesto opatrne umiestnite na rozohriatu panvicu a pečte 30 až 45 sekúnd, alebo kým nezačne mať hnedastú farbu.
Tortillu otočte a pečte aj z druhej strany. Teplé tortilly umiestnite do utierky, aby ste ich udržali v teple. Čím ich naplníte, je už na vás.
Skvele sa k nim hodí mäso na akýkoľvek spôsob, dusená zelenina, či čerstvý zeleninový šalát s grilovaným syrom.
Poznámka: ak máte kuchynský robot, cesto môžete vypracovať aj v ňom, pričom maslo nemusíte zmiešavať s vodou, ale nakrájate ho na kocky, pridáte k múke a teplú vodu prilievate po častiach až na záver. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), cosmopolitancornbread.com
Nahlásiť chybu v článku