Každá z nás niekedy čelí rôznym malým problémom v kuchyni. Steak, ktorý sme zabudli vytiahnuť večer z mrazničky, zle nakrájaný koláč, či príliš zamrznuté maslo. Všetky tieto situácie nám rozhodne prácu v kuchyni neuľahčujú. Ak budete aj v budúcnosti čeliť takýmto problémom, poradíme vám, ako s nimi rýchlo a hravo zatočiť. Prinášame vám 15 praktickým rád, vďaka ktorým ušetríte svoj čas a nervy!
Ako správne pripraviť vajíčka
Po rozbití vajíčka na panvici opatrne otočne panvicu pozdĺž línie žĺtka smerom doprava, tak, aby sa bielko rozložilo rovnomerne. Následne zakryte panvicu s pokrievkou. Získate tak na raňajky vajíčka s pevným bielkom a žĺtkom.
Ak chcete aby žĺtka zostali tekuté, pridajte po okrajoch panvice 1 až 2 lyžice vody a zakryte ju pokrievkou. Voda sa zmení na paru a uvarí len vrch vajíčok.
Olúpanie vajec
Pred tým ako dáte variť vajcia, pridajte do vody sódu bikarbónu. Sóda sa ľahko dostane do vaječnej škrupiny, čím uľahčí proces čistenia vajíčok.
Vynikajúce vyprážané kura
Ak chcete aby bolo vaše kuriatko lahodne chrumkavé, pridajte do pripraveného trojobalu, teda do strúhanky trochu citrónovej kôry. Uvidíte, že takto pripravené kuriatka budú pre vašu návštevu veľkým lákadlom!
Pečené zemiaky bez oleja
Ak nie ste zástancom prípravy zemiakov na oleji, skúste tento jednoduchý recept, kde ho nebudete vôbec potrebovať. Zmiešajte hladkú múku, rozdrvený cesnak, soľ a korenie v miske, pridajte nakrájané zemiaky a všetko spolu dobre zmiešajte. Presypte na plech a dajte zapiecť do rúry.
Ovsená kaša bez varenia
Namočte ovsené vločky do mlieka a vložte ich do chladničky na noc. Ráno ich iba vytiahnite z chladničky, pridajte ovocie, škoricu, lyžicu jogurtu a medu a nech sa páči, raňajky sú hotové!
Rozmrazenie steaku
Ak ste nestihli rozmraziť steak, poradíme vám ako to spraviť za 5 minút. Položte steak na otočený kovový hrniec a následne na mäso položte ďalší kovový hrniec, ktorý zalejte vodou. Týmto procesom bude za pár minút vaše mäso rozmrazené. Celý postup si pozrite na videu.
Zmäknutie masla
Ak chcete spraviť maslový chlebík, ale nevydržíte čakať, kým maslo zmäkne, skúste tento osvedčený trik. Vložte kúsok masla v miske spolu s pohárom studenej vody do mikrovlnej rúry na 30 sekúnd a je to.
Zhustenie masla
Ak je naopak maslo príliš mäkké a vy zrovna potrebujete hustejšie a pevnejšie maslo, vložte maslo do misky s ladom. Následne zmiešajte maslo s ladom až kým sa lad nerozpustí. Postup si pozrite na videu.
Rýchle šúpanie citrusov
Na rýchle olúpanie pomarančov, mandarínok a citrónov vám pomôže tiež mikrovlná rúra. Vložte citrusy do mikrovlny na 20 minút a olupovanie pôjde ako po masle.
Odstránenie horkosti z uhorky
Odkrojte z obidvoch strán krajce uhorky, následne priložte jeden kus na jednu stranu uhorky a začnite ju ním trieť. Čoskoro sa vám objaví biela pena, ktorá je zodpovedná za trpkosť uhorky. Uhorku trite pokiaľ neprestane peniť a následne tento proces zopakujte aj z druhej strany uhorky.
Ochrana pri šľahaní
Ak potrebujete vyšľahať napríklad krém v otvorenej miske, skúste použiť papierový tanier, ktorý vám ostal nepoužitý z oslavy. Jednoducho do nej vyrežte diery na šľahače a vaša kuchyňa už zaručene nikdy neutrpí ujmu.
Prírodný zosilňovač chuti
Zmiešajte v teplej vode rovnaký pomer cukru a soli, tak aby chuť zmesi nebola ani sladká, ani slaná. Takto pripravená zmes je výborný dochucovač kurčaťa alebo ryže.
Správne ostrý nôž
Pravidlo znie, čím ostrejší nôž, tým bezpečnejší. Ostrý nôž totiž vyžaduje oveľa menší tlak pri rezaní na doske, preto kontrolujte pravidelne ostrosť vašich nožov.
Rovné krájanie
Keď sme pri krájaní, skúste pri krájaní mäkkých syrov, alebo koláčov použiť miesto noža dentálnu niť. Takto nakrájané produkty nepoškodíte a na tanieri sa budú vynímať.
Poznáte aj vy nejaké praktické rady do kuchyne? Dajte nám vedieť v komentároch!
Zuzu, brightside.me
Nahlásiť chybu v článku