Sú jedlá, s ktorými sa dá experimentovať jedna radosť a potom sú také, ktoré sa dajú pripraviť len niekoľkými spôsobmi. Ak máte radi kuracie mäso, patríte k tým šťastným. Táto všestranná potravina sa dá pripraviť mnohorako, najmä však chutne!
Pri príprave kurčaťa niekedy celkom stačí vymeniť zopár korenín a dosiahnete celkom novú chuť. Ak ste doteraz používali koreninu na pečené kurča, zameňte ju napríklad za čistý rozmarín a soľ. Uvidíte, ako sa váš obed zmení. Každá správna kuchárka má vyskúšané tie svoje grify, no dnes sa môžete inšpirovať tými najosvedčenejšími a zároveň najzaujímavejšími kombináciami.
Korenisté je najlepšie
Celé kurča umyte a osušte, posoľte dovnútra napichajte strúčiky cesnaku a vetvičky čerstvého rozmarínu. Aby toho nebolo málo, pridajte dovnútra kurčaťa očistenú mandarínku rozdelenú na mesiačiky. Kura položte na pekáč a prelejte ho olivovým olejom, podlejte vínom a prebehnite niekoľkými lyžicami medu. Pečte prikryté alobalom pri teplote 220 stupňov približne 20-25 minút, potom alobal odstráňte a dopečte pri tepote 170 stupňov ešte 40 minút. Nezabudnite polievať výpekom, aby sa na mäse spravila chrumkavá kôrka.
S chuťou dymu
Dymové kurča si pripravíte jednoduchým spôsobom. Celé kurča očistite, položte na pekáč a poriadne posypte čajovou lyžičkou údenej mletej papriky, čajovou lyžičkou mletej rasce, dvomi čajovými lyžičkami šalvie a rovnakým množstvom hrubej soli. Výpek pripravíte podliatím olivovým olejom, citrónovou šťavou z polovice citróna a lyžičkou čierneho korenia. Pečte pri teplote 180 stupňov približne hodinu a do zlatista.
Voňavo-exotické
Ak milujete stredomorskú kuchyňu, potom vyskúšajte kurča na citróne a bylinkách. Pripravte si niekoľko strúčikov cesnaku, ktoré prekrojte na polovice, dve polovice citróna a po štipkách bylinky v kombinácii oregano, rozmarín a bazalka. Všetko na kura nasypte a nalejte a pečte pri teplote 180 stupňov dochrumkava.
Horčicové kurča
Vyskúšali ste už niekedy kombináciu horčice, olivového oleja, bieleho vína a provensálskeho korenia? Och, aká chyba! Keď toto všetko zmiešate a ponatierate na kurča na pekáči, potom zistíte, čo je to skutočné nebo v ústach. Ak máte radi aromatickejšie chute, pridajte do zmesi štyri pretlačené strúčiky cesnaku, čajovú lyžičku tabasca, čajovú lyžičku sójovej omáčky a dajte piecť posypané navrchu soľou. Pečte klasicky hodinu pri teplote 180-190 stupňov.
Maslové a jemné
Tajná ingrediencia vo viacerých vychytených reštauráciách je maslo. Ak doňho pridáte navyše bylinky a potriete ním osolené kurča, dostanete ten najlahodnejší kúsok mäsa, ktorý sa vám doslova rozpadne v ústach. Zmiešajte si zmäknuté maslo so štipkou koriandra, mäty, strúčikom pretlačeného cesnaku, kúskom čerstvého zázvoru, troškou čili a limetkovej šťavy a natrite to na kurča. Ak máte radi klinčeky, môžete v maličkom množstve pridaj aj tie. Verte, že toto ste ešte nejedli.
Máte doma špeciálne recepty na prípravu pečeného kurčaťa? Podeľte sa o ne v komentároch!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru
Nahlásiť chybu v článku