Mohlo by sa zdať, že uvariť vajíčka je tá najjednoduchšia banálna vec na svete. Ešteže máme Francúzov, ktorí sú v kuchyni majstri svojho remesla. Tento recept je originálny, prepracovaný, a aj jeho servírovanie je dokonalé. Pripravte si spolu s nami takéto neobvyklé raňajky.
Máte radi naše recepty? Určite nevynechajte ani tento na skvelú krémovú polievku z tekvice hokkaido, v ktorej nájdete aj kúsok exotiky.
Budete potrebovať:
5 vajíčok
2 litre vody
100 ml octu
strúhanka alebo krajce bieleho pečiva
trochu múky
bylinky podľa chuti
soľ
100 gramov masla
olej
Postup:
Pečivo, alebo teda strúhanku, nasypte do mixéru spolu s čerstvými bylinkami a trochu osoľte. Mixujte až kým nebude zmes kompaktná a takmer hladká. Strúhanku rozsypte na plech a dajte piecť do predhriatej rúry na 200 stupňov. Pečte minimálne 15 až 20 minút.
Kým strúhanka vychladne, pripravte si vajíčka. Keď bude voda spolu s octom vrieť, znížte plameň. Urobte vareškou jemný vír a do hrnca rozbite vajíčka. Vajíčka varte približne 3 až 4 minúty. Tento spôsob prípravy sa nazýva vajíčka „benedikt“ a nie je úplne jednoduchý. Sama som ho musela niekoľkokrát odskúšať, kým sa mi to podarilo podľa mojich predstáv. Verím ale, že šikovné gazdinky, ako naše čitateľky, si poradia. Vajíčka na záver vyberte a nechajte trochu osušiť na servítke.
Teraz vajíčka obalíme v trojobale. To znamená, že si pripravíme tri misky, pričom v prvej bude múka s troškou soli, v druhej bude rozšľahané vajíčko a v tretej bude strúhanka. Obaľujeme najskôr v múke, potom vo vajíčku, potom v strúhanke a môžeme znovu vo vajíčku a znovu v strúhanke.
Teraz máte dve možnosti. Buď vajíčka klasicky vypražíte na oleji, prípadne si na panvicu dáte maslo a trochu zeleninového vývaru a vajíčka dozlata popražíte z každej strany. Prebytočný olej odstráňte pomocou papierovej servítky.
Vajíčka budú zvonku krásne chrumkavé a zvnútra budú tekuté. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), takprosto.cc
Nahlásiť chybu v článku