Ešte pred desiatimi rokmi zdobili torty len vyučení cukrári. Obdivovali sme dokonalé tvary, obrazce, čipky či modelované kvety, ktoré dokázali na svojich sladkostiach vykúzliť. Dnes je však všetko inak a doba so sebou prináša množstvo vymožeností, ktoré pomáhajú pripraviť sladké umelecké diela aj neškoleným ženám.
Aj cukrárske odvetvie podlieha módnym trendom a v súčasnosti cukrárski majstri používajú vo veľkom najmä čerstvé ovocie, želé, vaječné pusinky, ale aj modelovaciu hmotu.
Chcete sa naučiť najlepšiu modelovaciu pastu z obyčajných marshmallow? Poďte ju vyskúšať s nami!
Modelovacia pasta alebo fondán?
Modelovacia pasta alebo fondán. Akokoľvek to nazveme, účel plní ten istý. Modelovacou pastou z marshmallow môžete vymodelovať rôzne tvary aj vzory, ale môžete ju použiť aj na pokrytie celej plochy torty. Aby ste si takúto modelovaciu pastu vyrobili, budete potrebovať:
300g marshmallow
400g práškového cukru
2 PL citrónovej šťavy
Postup prípravy:
Vysypte marshmallow do misy a zalejte ich citrónovou šťavou. Dajte ich do mikrovlnnej rúry na dobu 20 sekúnd pri plnom výkone. Po vybratí odstráňte to, čo ostalo po bokoch misy a dobre premiešajte. Zmes nebude po prvom ohriatí mäkká, preto ju dajte do mikrovlnky opäť na 20 sekúnd a opäť premiešajte. Tento postup opakujte, pokým zmes neostane celkom mäkká, takmer tekutá.
Do rozpustených marshmallow pridajte práškový cukor, zamiešajte a ihneď preložte na dosku. Posypte ju práškovým cukrom a začnite hmotu ručne hniesť. Vypracovávajte hmotu dovtedy, kým neodstane konzistentná a najmä jednotná. Musí držať pokope.
Zabaľte hmotu do potravinovej fólie a odložte ju na hodinu do chladničky. Keď stuhne, môžete z nej pripravovať postavičky, kvety či vykrajovať rôzne tvary a ozdôbky. Alebo ju dobre vyvaľkajte a pokryte ňou tortu. Vaľkajte však vždy na pocukrovanej doske, inak by sa vám mohla začať lepiť.
Ak si chcete vyrobiť farebnú modelovaciu hmotu, stačí pridať vami zvolené potravinárske farbivo do ešte tekutých marshmallow.
Takto pripravenú modelovaciu hmotu alebo fondán z marshmallow môžete uskladniť v chladničke až po dobu dvoch mesiacov. Vždy ho však nezabudnite dobre zabaliť do potravinárskej fólie.
Pri vypracovávaní hmoty dajte pozor na práškový cukor. Odporúčame ho preosiať, pretože ak by sa v ňom našli pevnejšie častice, v konečnom výsledku by sa to mohlo odraziť na torte. A to najmä vtedy, ak by ste modelovacou hmotou pokrývali celú plochu torty. Vaše domáce torty a koláče budú odteraz vyzerať ako od cukrárov!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru
Nahlásiť chybu v článku