Kysnuté cesnakové uzlíky so strúhaným syrom: Pripravte si krok za krokom túto najlepšiu slanú pochúťku, ktorú sa nedá nezbožňovať

Lucia Mužlová

Máte radi slané pečivo? Potom musíte vyskúšať tieto úžasné cesnakové uzlíky. Sú krehké, na povrchu chrumkavé a vo vnútri s krásne nadýchaným cestom. Skvele sa hodia na večer s priateľmi prípadne na nejaké posedenie k oslave.

Budete potrebovať:

1 hrnček vlažnej vody

2 lyžičky sušeného droždia

1 lyžica cukru

1 lyžička soli

3 hrnčeky pšeničnej chlebovej múky

1 lyžicu masla

1 hrnček nastrúhaného syru

1 celý cesnak

8 hrnčekov vody a 1/2 hrnčeka jedlej sódy

olej

vajíčko na potretie

soľ

Postup:

Najskôr odkrojíme trochu z vrchu cesnaku, pokvapkáme ho olejom, posypeme soľou, zabalíme do alobalu a dáme piecť na 180 stupňov Celzia približne na 30 až 40 minút.

uzliky2
macheesmo.com

Upečený cesnak roztlačíme vidličkou.

uzliky3
macheesmo.com

Medzitým si môžeme pripraviť cesto. Vo väčšej miske si zmiešame vodu, droždie, soľ a cukor. Počkáme, kým droždie začne pracovať. Na povrchu by sa po pár minútach mala objaviť krehká pena.

uzliky4
macheesmo.com

Následne pridáme rozpustené maslo a po častiach aj múku. Pomocou rúk vypracujeme hladké cesto. Pridáme roztlačený cesnak a nastrúhaný syr.

uzliky6
macheesmo.com

Cesto necháme vykysnúť aspoň 30-45 minút pod utierkou. Následne ho vyvaľkáme a nakrájamena prúžky. Každý prúžok si samostatne vyvaľkáme a uviažeme uzlík.

uzliky7
macheesmo.com
uzliky8
macheesmo.com

Medzitým si do hrnca dáme variť vodu a pridáme aj jedlú sódu. Každý uzlík najskôr ponoríme na 30 sekúnd do vriacej vody z každej strany.

uzliky9
macheesmo.com

Keď máme všetky uzlíky namočené, naukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

uzliky10
macheesmo.com

Uzlíky nezabudneme natrieť vajíčkom a posypať troškou hrubozrnnej soli. Pečieme na 220 stupňov približne 12-15 minút. Dobrú chuť.

uzliky11
macheesmo.com

Pozri tiež: Špíz s mäsovými guľkami v lístkovom ceste: Jedinečná pochúťka, s ktorou očaríte a zabodujete u každej návštevy

zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), macheesmo.com

 

Najnovšie články