Každá matka sa snaží vychovávať svoje deti najlepšie ako vie. Už či sa jedná o výchovu, výber prostredia, stravu, vždy si dajú záležať na tom, aby bolo dieťatku dopriate, niekedy aj na úkor vlastného zdravia či psychiky. Dnes, kedy poznáme nespočetné množstvo stravovacích návykov, je len a len na nás, pre ktorý sa rozhodneme. Vegetariáni, vegáni, vitariáni, lakto-ovo-vegetariáni či flexitariáni. Aj vy ste sa už trochu stratili?
Čo je flexitariánstvo?
V prvom rade by sme si mali priblížiť, čo flexitariánstvo vlastne je. Často sa stretávame s názorom, kedy ľudia týmto rôznym „moderným“ stravovacím návykom nedôverujú, považujú ich za akési vymyslené a zbytočné obmedzovanie sa. Nie nadarmo pri vegánoch koluje milý vtip, že za každým vegánom (strava založená len na rastlinnej potrave) sú dve nešťastné staré mamy. Najmä staršie generácie majú problémy s prijatím akýchkoľvek iných zvykov v stravovaní ako tých, ktoré mali roky zaužívané. Nemusí to však byť také zlé, ako si mnohí myslia.
Ak ste slovo vyhľadali pomocou google, zrejme vám našlo mnoho výsledkov, v ktorých nadpisoch sa nešetrilo predponou naj. Termínom flexitarián sa označujú ľudia, ktorí sa úplne nestotožňujú s vegetariánstvom, avšak myšlienka sa im pozdáva. Flexitariáni zo svojho jedálnička nevylučujú mäso ani živočíšne produkty, ale snažia sa ich konzumovať v menšej miere, prípadne si vyberajú etickejšie chované zvieratá z lokálnych fariem. Väčšina ich jedálnička je teda tvorená rastlinnou potravou, ale doprajú si aj mäso. Zameriavajú sa najmä na bielkoviny, zelenú listovú zeleninu, čerstvé ovocie, orechy, semiačka a celozrnné výrobky. Takéto stravovanie dokonca zaručuje nižšiu mieru srdcovocievnych ochorení či cukrovky.
Zoznámte sa so Sophie Jasse, ktorá sa rozhodla svoje deti vychovávať ako flexitariánov
Sophie je bývalá vegánka, ktorá sa rozhodla, že aj svoje tretie dieťa bude vychovávať ako flexitariána. Nemá v pláne nikoho obmedzovať, len svoje deti priviesť ku zdravšej forme stravovania a k tomu, aby si dokázali uvedomiť hodnotu jedla. Chce im ukázať, ako sa dá stravovať jednak etickejšie, zdravšie, ale hlavne výživnejšie. „Koniec koncov, aj zdravé jedlo môže byť rovnako chutné ako kuracie nugetky.“
Rovnako ako každá mamička, aj Sophie má svoje pravidlá, ktorými sa riadi samozrejme aj ona sama. Všetko robí s láskou. Vegánkou sa stala v 18 kvôli veľmi vysokému cholesterolu, počas prvého tehotenstva však zistila, že je anemická, a tak z vegánstva upustila a stala sa flexitariánkou. Niektorí jej konanie kritizovali, avšak ona urobila to, čo považovala za najlepšie nielen pre dieťatko, ale aj pre seba. Každý by sa v tomto ohľade mal starať najmä sám o seba.
Sophie vie, že sa rozhodla správne. „Ak pre rovnováhu v tele mám zjesť na večeru kurča, tak to tak urobím.“ Snažila sa počúvať svoje vlastné telo a nijak sa neobmedzovať. Netreba sa obávať, že by bežne trpela hladom a odriekala si jedlo. Uvedomuje si, že častokrát jeme akoby len z nudy, aby sme jednoducho niečo robili, prípadne sa potešili. Naučila sa jesť len vtedy, kedy to naozaj potrebovala.
Samozrejme, že sa stretáva s kritikou okolia, avšak si je svojho životného štýlu plne vedomá a vie, čo robí. O svoj život sa totiž delí na sociálnych sieťach, kde ju sledujú mnohí ľudia, a teda aj prajníci, aj neprajníci. Ona si však žije spokojným, uvedomelým životom a v rovnakom duchu sa snaží vychovávať aj svoje deti. Musíte uznať, že vyzerajú nesmierne spokojne.
Čo si o takomto životnom štýle a spôsobe stravovania myslíte vy?
zdroj: Miška, unilad.co.uk
Nahlásiť chybu v článku