Ak si kupujete bezlepkové potraviny, zbystrite pozornosť. V týchto druhoch sa napriek označeniu nachádza lepok

Tlačová správa

potraviny v obchode/Foto: pixabay

Ak trpíte celiakiou alebo máte alergiu na lepok, zrejme dbáte na to, aké potraviny si kupujete. Pozeráte sa na nálepku „neobsahuje lepok“, resp. hľadáte výlučne bezlepkové potraviny. Tu by ste však mali zbystriť pozornosť. Aj niektoré bezlepkové cestoviny žiaľ lepok obsahujú. Bližšie sa na túto tému opäť pozrel dTest.

cestoviny s paradajkovou omáčkou/Foto: pxhere

Ľuďom s celiakiou alebo alergiou na lepok spôsobuje konzumácia potravín z bežnej múky zdravotné problémy. Preto nakupujú bezlepkové potraviny, ktoré sú obvykle aj drahšie ako tie obyčajné. Spotrebitelia tiež oprávnene očakávajú, že cestoviny deklarované ako bezlepkové nebudú lepok obsahovať. Prítomnosť lepku otestoval aj dTest a zistil, že niektoré značky ho obsahujú v nadlimitnom množstve. Konkrétne sa jedná o cestoviny značky Sam Mills Pasta d´oro Gluten Free Fusilli.

Zo širokej ponuky si dTest vybral 23 rôznych druhov a značiek a podrobil ich laboratórnym testom. Pri troch vzorkách označených ako „bezlepkové“ sa zisťovalo, či dodržali maximálnu hranicu povolenej koncentrácie lepku a to 20 mg/kg. „U cestovín značky Sam Mills s dátumom minimálnej trvanlivosti do 5.2.2020 sme odhalili koncentráciu 55 mg lepku na kilogram výrobku, čo je viac ako dvojnsobok bezlepkovej limitnej hodnoty,“ objasňuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest a zároveň dodala, že spotrebiteľom odporúča vyhnúť sa týmto výrobkom.

špagety s omáčkou/Foto: pixabay

Osobám alergickým na lepok spôsobuje jeho konzumácia alergické reakcie, bolesti brucha, hnačky alebo vyrážky. Pre celiakov je konzumácia lepku z dlhodobého hľadiska ešte nebezpečnejšia. Lepok im vyvoláva zápaly čriev, ktoré môžu viesť až k vzniku zhubných nádorov. Kvôli klamlivému a pre celiakov nebezpečnému označeniu podal dTest podnet na Štátnu poľnohospodársku a potravinársku inšpekciu. Cestoviny sa vyrábajú v Rumunsku a na trh ich dodáva firma Baltaxia a.s. Podľa zloženia uvedeného na obale produktu je tvorený 100% kukuričnou múkou, v ktorej by sa lepok ani nemal vyskytovať. „Kde sa lepok vzal v kukuričných cestovinách, to presne nevieme. Spôsobiť to mohla nedokonale vytriedená surovina alebo sa výrobok mohol lepkom zašpiniť niekde vo výrobe,“ dodáva Hana Hofmannová.

Viac podrobných informácií a taktiež viac testov nájdete na stránke dTest.

Najnovšie články