Božský makovník: Potešte svoje chuťové bunky a pripravte si túto vianočnú dobrotu v zdravšom šate

Lucia Mužlová

fitshaker.sk

Mak jednoznačne patrí v období Vianoc na váš stôl. Tento koláčik sa postará o tú pravú atmosféru Vianoc u vás doma. Šťavnatý, lahodný koláč plný maku, medu a orieškov. Bez štipky cukru, no pritom sladučký až-až. Je dobré vedieť, že týmto receptom doprajete svojmu telu aj veľa živín. Prečo? Mak totiž obsahuje 12 x viac vápnika ako kravské mlieko, veľa vlákniny a máličko sacharidov. Tak pustíte sa do toho?

fitshaker_blog_celozrnny_makovnik1
fitshaker.sk

Budeme potrebovať

Na cesto:

  • 250 g celozrnnej múky
  • 170 g kvalitného masla
  • 1 vajíčko
  • 2 lyžice medu

Na plnku:

  • 500 g mletého maku
  • 10 PL medu
  • 100 g posekaných vlašských orechov
  • trocha mlieka

Na potretie:

  • 1 vajíčko

Postup

Suroviny na cesto zmiešame a dáme na 30 minút stuhnúť do chladničky. Mak uvaríme v troche mlieka, aby sa nám vytvorila hustá hmota. Po vychladnutí pridáme med a orechy.

fitshaker_blog_celozrnny_makovnik2
fitshaker.sk

Cesto rozdelíme na dve polovice. Prvú vyvaľkáme a dáme na plech. Na ňu rovnomerne rozotrieme plnku. Druhú polovicu takisto rozvaľkáme a položíme navrch.

Potrieme vajíčkom a pečieme 40 minút pri 180 stupňoch. Dobrú chuť.

fitshaker_blog_celozrnny_makovnik3
fitshaker.sk

Tento článok vznikol v spolupráci s portálom fitshaker.sk.

zdroj: babkseveci.sk, fitshaker.sk

 

Najnovšie články