Tento obľúbený zákusok sme upravili podľa našich preferencií a výsledok je naozaj skvelý. Zdôraznili sme chuť banánu, citrónu a smotanového krému. Torta vyzerá skvele, dokonca aj chutí skvele a príprava je jednoduchá, aj keď časovo trochu náročnejšia. Každá minúta vynaložená na tento zákusok však stojí za to.
Budete potrebovať:
Cesto:
6 vajíčok
štipka soli
3/4 hrnčeka polohrubej múky
3/4 hrnčeka cukru
2 lyžice kakaa
1 balenie čokoládového pudingu
1 lyžička kypriaceho prášku
Želatína:
3 lyžice citrónovej šťavy
8 lyžíc studenej vody
cukor podľa chuti
4 lyžice kyslého lekváru
8 ks banánov
1 citrón
3 balíčky želatíny
Krém:
400 ml smotany na šľahanie
2 lyžice práškového cukru
50 gramov čokoládovej ryže
1 kopcovitá lyžica želatíny
1/3 hrnčeka horúcej vody
Ďalej budeme potrebovať:
3 lyžice citrónovej šťavy
8 lyžíc studenej vody
cukor podľa chuti
250 gramov mascarpone
150 gramov smotany na šľahanie
1 lyžica cukru
čokoláda na ozdobu
Postup:
Najskôr si oddelíme bielky a žĺtky. Bielky so štipkou soli vymiešame na tuhý sneh. Postupne pridávame cukor a postupne šľaháme. Vzniknúť by nám mala hustejšia pena.
Pridáme žĺtky a krátko mixujeme. Nakoniec si v miske zmiešame múku s kypriacim práškom, pudingom a kakaom. Celú zmes po častiach pridávame k vajíčkam a miešame.
Cesto vylejeme na plech, najlepšie je, ak použijete papier na pečenie. Cesto pečieme na 180 stupňoch Celzia až kým sa nám steny neoddelia od plechu. Upečené a vychladnuté cesto rozkrojíme na dve polovice.
Jeden plát cesta polejeme pripravenou polevou a teda studenou vodou, citrónovou šťavou a cukrom. Nanesieme lekvár a naň poukladáme na kolieska nakrájané banány. Môžeme ich prekrojiť aj na polovice. Polejeme ich ešte citrónovou šťavou.
Pripravíme si želatínu podľa návodu na obale a nanesieme ju na banány. Medzitým si smotanu na šľahanie zmiešame s cukrom do tuhej šľahačky a pridáme čokoládovú ryžu. Ak nemáte čokoládovú ryžu, v recepte nebude chýbať. Opäť si pripravíme želatínu a pridáme ju k šľahačke. Hmotu navrstvíme na banány a želatínu.
Druhý plát cesta tiež pokvapkáme polevou a položíme ho na prvý plát, na ktorom sú už jednotlivé vrstvy. Medzitým si pripravíme krém s mascarpone. Mascarpone s cukrom a smotanou na šľahanie zvlášť vyšľaháme a nakoniec zmiešame. Hmotu dáme na plát a uhladíme.
Vrch môžeme ozdobiť nastrúhanou čokoládou. Koláč musí tuhnúť v chladničke približne 2 hodiny. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), zcukrempudrem
Nahlásiť chybu v článku