Jednoduché medové rožteky s čokoládovými končekmi, ktoré vám vôňou pripomenú detstvo

Michaela

Je to veľmi chutný jednoduchý recept, ktorý vám možno kedysi pekávali vaše babičky či mamy. Môžete si ho upraviť podľa vlastných predstáv, fantázii sa medze nekladú. Rožteky sú z jemného medového cesta s končekmi namočenými v čokoláde, ktoré môžete pokojne namočiť následne aj do kokosu, vyzerajú neodolateľne.

rozky
globalist.org

Čo budeme potrebovať:

50 g kryštálového alebo trstinového cukru

3 lyžice vody

1/4 lyžičky kardamónu (korenie)

50 g zmäknutého masla

1/4 lyžičky sódy

1 lyžička mleté škorice

100 g horkej čokolády

100 g medu

2 klinčeky (korenie)

3 vaječné žĺtky

štipka soli

250 g hladkej múky

5 ml koňaku (nie je nutné)

Postup:

Vo vhodnej nádobe si na miernom ohni priveďte do varu vodu s cukrom. Akonáhle sa cukor rozpustí, hrniec odložíme nabok a necháme zmes vychladnúť, z čoho nám vznikne cukrový sirup. Vmiešame med,klinček a kardamón. Celú zmes necháme odstáť a nakoniec vyberieme klinček aj kardamón. Do žĺtok vmiešame maslo a sirup a poriadne premiešame.

rozky3
globalist.org

V inej nádobe si medzitým zmiešame múku, soľ a jedlú sódu, následne primiešame žĺtkovú zmes a vypracujeme cesto, ktoré bude tuhé, takže sa nezľaknite. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie alebo alobalu a necháme odstáť približne hodinku na teplom mieste.

rozky2
globalist.org

Cesto si vyformujte do tvaru valca, z ktorého budeme odkrajovať tenké kolieska. Z nich budeme tvarovať už samotné rožteky. Vyformované rožteky ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre na 170 °C asi 15 – 20 minút.

medove-rozteky-v-cokolade-titulka
povar.ru

Ako posledné si vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, ktorú môžete, ak chcete, dochutiť koňakom. Do čokolády namáčame končeky rožtekov, môžeme teda namočiť prípadne aj do kokosu, necháme odkvapkať a zatuhnúť. Dobrú chuť!

zdroj: babskeveci.sk, povar.ru

Najnovšie články