Je to veľmi chutný jednoduchý recept, ktorý vám možno kedysi pekávali vaše babičky či mamy. Môžete si ho upraviť podľa vlastných predstáv, fantázii sa medze nekladú. Rožteky sú z jemného medového cesta s končekmi namočenými v čokoláde, ktoré môžete pokojne namočiť následne aj do kokosu, vyzerajú neodolateľne.
Čo budeme potrebovať:
50 g kryštálového alebo trstinového cukru
3 lyžice vody
1/4 lyžičky kardamónu (korenie)
50 g zmäknutého masla
1/4 lyžičky sódy
1 lyžička mleté škorice
100 g horkej čokolády
100 g medu
2 klinčeky (korenie)
3 vaječné žĺtky
štipka soli
250 g hladkej múky
5 ml koňaku (nie je nutné)
Postup:
Vo vhodnej nádobe si na miernom ohni priveďte do varu vodu s cukrom. Akonáhle sa cukor rozpustí, hrniec odložíme nabok a necháme zmes vychladnúť, z čoho nám vznikne cukrový sirup. Vmiešame med,klinček a kardamón. Celú zmes necháme odstáť a nakoniec vyberieme klinček aj kardamón. Do žĺtok vmiešame maslo a sirup a poriadne premiešame.
V inej nádobe si medzitým zmiešame múku, soľ a jedlú sódu, následne primiešame žĺtkovú zmes a vypracujeme cesto, ktoré bude tuhé, takže sa nezľaknite. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie alebo alobalu a necháme odstáť približne hodinku na teplom mieste.
Cesto si vyformujte do tvaru valca, z ktorého budeme odkrajovať tenké kolieska. Z nich budeme tvarovať už samotné rožteky. Vyformované rožteky ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre na 170 °C asi 15 – 20 minút.
Ako posledné si vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, ktorú môžete, ak chcete, dochutiť koňakom. Do čokolády namáčame končeky rožtekov, môžeme teda namočiť prípadne aj do kokosu, necháme odkvapkať a zatuhnúť. Dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk, povar.ru
Nahlásiť chybu v článku