Máte radi slané pečivo? Potom musíte vyskúšať tieto úžasné cesnakové uzlíky. Sú krehké, na povrchu chrumkavé a vo vnútri s krásne nadýchaným cestom. Skvele sa hodia na večer s priateľmi prípadne na nejaké posedenie k oslave.
Budete potrebovať:
1 hrnček vlažnej vody
2 lyžičky sušeného droždia
1 lyžica cukru
1 lyžička soli
3 hrnčeky pšeničnej chlebovej múky
1 lyžicu masla
1 hrnček nastrúhaného syru
1 celý cesnak
8 hrnčekov vody a 1/2 hrnčeka jedlej sódy
olej
vajíčko na potretie
soľ
Postup:
Najskôr odkrojíme trochu z vrchu cesnaku, pokvapkáme ho olejom, posypeme soľou, zabalíme do alobalu a dáme piecť na 180 stupňov Celzia približne na 30 až 40 minút.
Upečený cesnak roztlačíme vidličkou.
Medzitým si môžeme pripraviť cesto. Vo väčšej miske si zmiešame vodu, droždie, soľ a cukor. Počkáme, kým droždie začne pracovať. Na povrchu by sa po pár minútach mala objaviť krehká pena.
Následne pridáme rozpustené maslo a po častiach aj múku. Pomocou rúk vypracujeme hladké cesto. Pridáme roztlačený cesnak a nastrúhaný syr.
Cesto necháme vykysnúť aspoň 30-45 minút pod utierkou. Následne ho vyvaľkáme a nakrájamena prúžky. Každý prúžok si samostatne vyvaľkáme a uviažeme uzlík.
Medzitým si do hrnca dáme variť vodu a pridáme aj jedlú sódu. Každý uzlík najskôr ponoríme na 30 sekúnd do vriacej vody z každej strany.
Keď máme všetky uzlíky namočené, naukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
Uzlíky nezabudneme natrieť vajíčkom a posypať troškou hrubozrnnej soli. Pečieme na 220 stupňov približne 12-15 minút. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), macheesmo.com
Nahlásiť chybu v článku