Pesto je zmes bylín alebo zeleniny, ktorá sa dokonale hodí takmer ku všetkému. Na hrianku, do cestovín, k rizotu, do polievok, môžete to vyskúšať pri ktoromkoľvek recepte. Jeho príprava je naozaj veľmi jednoduchá, a navyše, môžete si ho zamraziť, alebo nechať v chladničke. Pripravila som si pre vás asi tri najznámejšie variácie pesta, tri svieže nápady, pričom mojím najobľúbenejším je momentálne brokolicové.
Postup je pri každom peste rovnaký. Všetky ingrediencie sa spolu zmiešajú a vytvoria chuťovo dokonalú zmes. Na zmiešanie môžete použiť mixér alebo mažiar. Celá príprava netrvá viac ako 10 minút a domáce pesto je neporovnateľné s tým kúpeným. Je aromatickejšie, chutnejšie a má toľko využití, že to ani neviem zrátať.
Bazalkové pesto
Bazalku v črepníku kúpite už kdekoľvek a naozaj to stojí za to už len kvôli tomu, že prevonia váš domov. V lete ju pestujem na balkóne, pričom dávam pozor, aby na ňu nesvietilo priame slnko. Ak máte bylinkovú záhradku, určite odporúčam zasadiť.
Celý postup aj s receptom nájdete na našej stránke s receptami a to TU.
Brokolicové pesto
Najlepšie je samozrejme z čerstvej brokolice. Ak však v obchodoch čerstvú nenájdete, dá sa pripraviť aj z mrazenej. Brokolicové hlavičky si pripravíme na pare, poprípade ich necháme dve minútky v horúcej vode. Nepotrebujeme, aby bola brokolica uvarená, skôr aby bola chrumkavá.
Celý postup aj s receptom nájdete na našej stránke s receptami a to TU.
Pesto zo sušených paradajok
Pripravíme si sušené paradajky v oleji (aj s olejom), malý strúčik cesnaku, trochu vlašských orechov, soľ a korenie. Zmes znovu mixujeme, až kým nám nevznikne požadovaná konzistencia. Toto pesto je skvelé, ak chcete vymyslieť napríklad niečo nové na chuťovky pre návštevu.
Celý postup aj s receptom nájdete na našej stránke s receptami a to TU.
Avokádové pesto
Ak k avokádu pridáte parmezán alebo iný syr, napríklad kozí, bude mať až hodvábnu konzistenciu a dodáte pestu skvelú originálnu chuť. Pesto môžete pridať k cestovinám, do rizota, natrieť ho na bagetku alebo použiť ako zdravú verziu majonézy do vašich obľúbených sendvičov.
Celý postup aj s receptom nájdete na našej stránke s receptami a to TU.
Ak si chcete vytvoriť pesto, môžete do neho použiť v podstate akúkoľvek zeleninu či bylinku, dokonca koreninu. Skúšala som už aj koriandrové pesto, tekvicové, kelové, hráškové, s čili, oreganom, muškátovým orieškom – vytvorte si vlastné kreácie, nemáte to čím pokaziť.
Pesto môžete nasledovne využiť ako dip na nachos, je skvelé na rybu (hlavne bylinkové), mäso, na vajíčka, môžete ho dať ku grilovanej zelenine alebo do sendvičov. Je to výborný spôsob, ako dostať do stravy zeleninu, vitamíny a navyše príjemnú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.)
Nahlásiť chybu v článku