Len jedna šálka tohto nápoja denne vám pomôže prečistiť pečeň a zbaviť sa zažívacích ťažkostí

Lucia Mužlová

Ako veľmi dôverujete sile byliniek? Dokážu nám pomôcť s mnohými problémami a častokrát nám nahradia aj lieky. Napríklad pri nachladnutí vždy osobne radšej siaham po čajoch z čerstvých byliniek zo záhradke ako po rôznych nápojoch z lekárne, po ktorých som väčšinou len ospalá. V dnešnej dobe je to o čosi jednoduchšie, pretože o rastlinkách a bylinách máme oveľa viac vedomostí ako naši predkovia. Dnes sa zameriame na jeden z najdôležitejších orgánov, ktorý v tele máme.

Článok pokračuje pod videom ↓
pixabay.com

Pečeň má na starosti viac ako 500 procesov, resp. funkcií. Moja doktorka vždy hovorila, že ten, kto má zdravú pečeň, je na dobrej ceste k zdravému životu. Bylinky, ktoré vám pomôžu, ak máte problémy s pečeňou sú najmä mäta, ľubovník bodkovaný a čakanka. To, čo zaberá najlepšie sú práve čaje a to aj ako preventívne opatrenie.

Ako pripraviť mätový čaj tak, aby naozaj liečil?

pixabay.com

Do hlbokého hrnca si nalejeme asi 1 liter vody. Vodu zohrievame na menšom plameni tak, aby nevrela ale bola horúca. Pridáme pár lístkov mäty. Netreba to preháňať, postačí vám asi 50 gramov na jeden liter. Listy lúhujeme asi 5 minút, pričom voda sa nám stále varí.

Hrniec odstránime zo sporáku a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Medzitým si odštavíme jeden pomaranč a citrón. Šťavu prilejeme k mätovému čaju. Ochutíme medom a znovu zohrejeme. Čaj pijeme teplý a postačí nám jedna šálka denne minimálne po dobu dvoch týždňov. Táto kúra napomôže k správnemu fungovaniu pečene.

Iná bylinková alternatíva

pixabay.com

Vytvoríme si vlastnú zmes bylín. Zmiešame listy ľubovníka bodkovaného, kvety harmančeka a ak máme k dispozícii, pridáme ak koreň sladkého drievka. K týmto bylinkám pridáme aj pár lístkov čerstvej mäty. Na jednu lyžicu byliniek dávame cca 250 ml vody.

Postup je podobný ako pri mätovom čaji. Bylinky varíme spolu s vodou asi 5 minút v hrnci a čaj pijeme trošku vychladnutý. Tento čaj by sme mali piť trikrát denne, popri raňajkách, obede a večeri a kúra by mala trvať 3 až 4 týždne.

Odvar z čakanky

Najskôr si zmiešame 2 lyžice koreňa čakanky a 2 lyžice listov mäty. Celé to zalejeme 250 ml vriacej vody a zakryjeme. Odvar varíme asi 30 minút na miernom plameni, dávame pozor, aby sa nám nevyparilo príliš veľa vody. Pol šálky tohto odvaru by sme mali piť dvakrát denne po dobu asi 3 týždňov.

Poznáte iné bylinkové zmesi, ktoré napomáhajú správnemu fungovaniu pečeni? Dajte nám vedieť v komentároch, ako tieto zdravotné problémy riešite pomocou byliniek vy.

Pozri aj:  Šikovná žena vyrába každoročne dekorácie celej svojej rodine! Takúto nádheru chce mať doma na sviatky každý

zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.)

Najnovšie články