Najnovšia štúdia vás nepoteší. Toto je dôvod, prečo by ste kuracie mäso naozaj nemali umývať

Hyriaková Kristína

Foto: flickr (snowpea&bokchoi)

To či by sme mali kurča umývať predtým, než ho budeme variť sa stalo predmetom rôznych diskusií. Každý väčšinou robí to, na čo je zvyknutý, no podľa Sciencealert by sme ho určite umývať nemali. Môže to byť dokonca aj nebezpečné.

Mnohí ľudia automaticky umývajú kurča už len preto, keď ho vidia. Je slizké a predstavujeme si, odkiaľ vlastne ku nám prišlo, tak je jasné, že ho budeme umývať. Veľká chyba. Správa z amerického ministerstva poľnohospodárstva (USDA) a North Carolina State University potvrdzuje to, čo vedci už nejakú dobu vedia, a teda že umytie surového kuracieho mäsa zvyšuje riziko otravy jedlom.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Jason (@cja6900),

Kontaminácia nebezpečnými baktériami

Surové kurča je často kontaminované nebezpečnými baktériami, ako je napríklad salmonela. Oplachovanie však nevylučuje zbavenie týchto baktérií, práve naopak, umožňuje ich rýchlejšie šírenie, keď je zasiahnuté vodou, špongiou alebo riadom. „Aj keď si spotrebitelia myslia, že po umytí hydiny mäso účinne vyčistia, štúdia ukazuje, že baktérie sa môžu ľahko šíriť na iné povrchy a potraviny,“ vysvetlil zástupca ministra pre bezpečnosť potravín Mindy Brashears USDA pre portál Sciencealert.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa @furaritabearuki,

Vedci urobili pokus

Vedci najali 300 ľudí na prípravu jedla, ktoré zahrňovalo kuracie stehná a šalát z kuracieho mäsa a rozdelili ich do dvoch skupín. Jedna skupina dostala inštrukcie, ktoré zahrňovali neumytie mäsa. Všetci účastníci sa priznali, že v minulosti kurčatá umývali a odstraňovali z nich ich slizký povrch z dôvodu, že to robil niektorý z ich rodinných príslušníkov.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa tasuku (@fkmrtsk),

Umývadlá boli pokryté baktériami

Tá skupina, ktorá sa radila emailovými radami dodržala neumývanie kurčaťa na 93%. 63% celej skupiny však kurča umylo a ich umývadlá boli aj po vyčistení kontaminované baktériami. Z umývadiel skončilo až 26% baktérií v šaláte. Vedci preto vydali niekoľko bezpečnostných pravidiel, ako správne pripravovať kurča, aby nedošlo ku kontaminácii s ďalšími potravinami.

Ako správne pripravovať kurča?

  • mäso pripravujte až nakoniec potom, čo pripravíte iné potraviny
  • na surové mäso majte špeciálnu dosku na krájanie
  • neumývajte surové mäso
  • umývajte si ruky mydlom najmenej 20 sekúnd medzi dotykom surového mäsa a ostatnými potravinami

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Michelle (@msprissokc),

Aké sú riziká?

„Umývanie alebo oplachovanie surového mäsa a hydiny môže zvýšiť riziko toho, že sa budú baktérie šíriť po vašej kuchyni,“ varovala Carmen Rottenberg, administrátorka USDA Food and Inspection Service. „Avšak neumývanie si rúk 20-sekúnd bezprostredne po manipulácii so surovým kuracím mäsom môže byť rovnako nebezpečné pre potraviny.“

Ako ste na tom vy? Umývate kuracie mäso predtým, než ho začnete pripravovať?

Najnovšie články