O potravinách kolujú rôzne mýty. To, kde vznikli, teraz už vôbec nevieme určiť, no na istotu vieme niektoré najznámejšie mýty o potravinách, na základe vedeckých štúdií, vyvrátiť.
V spolupráci s webom vpotravinachsavyzname.sk sme si pre vás pripravili kvíz o najznámejších nepravdách, ktoré mnohí považujeme za fakt. Dokážete určiť, ktoré tvrdenia sú pravdivé, a ktoré naopak nie? Otestujte sa v našom kvíze.
Káva dehydruje organizmus.
Vo veľkých množstvách má kofeín skutočne močopudné účinky, ktoré môžu viesť až k dehydratácii. Avšak množstvo kofeínu v bežnej šálke kávy nie je tak veľké, aby organizmus „vysušili“. Mierne pitie kávy v skutočnosti hydratuje organizmus podobne ako voda.
Jedením veľkého množstva vajec sa zvýši cholesterol.
Vajcia cholesterol samozrejme obsahujú, no to vlastne nie je problém. Ľudia, ktorí majú zvyšenú hladinu „zlého“ cholesterolu ju nemajú z toho, že by konzumovali veľké množstvá vajec, ale zo zlej životosprávy či z iných faktorov.
Vyprážané jedlá nespôsobujú infarkt.
Aj keď je jasné, že strava bohatá na tuky nie je tá najvhodnejšia voľba, vedci doteraz nenašli dôkaz, že vyprážané jedlo by mohlo spôsobovať srdcovocievne ochorenia. Pre predchádzanie týchto problémov je dôležitý najmä zdravý životný štýl a dostatok pohybu.
Mrkva je zdravá vtedy, ak sa konzumuje surová.
Varenie poškodzuje niektoré vitamíny, ktoré sú citlivé na tepelnú úpravu, napríklad vitamín C. Na mrkve je ale veľmi cenný beta-karotén, ktorý sa varením lepšie uvoľní a organizmu ho tak dodá oveľa viac, ako keby ste mrkvu jedli surovú.
Sýtené nápoje nie sú zlé pre vaše zdravie.
Sýtené nápoje sú pre nás nevhodné vtedy, ak sú sladené veľkým množstvom cukru či iných sladidiel. Klasická sódová voda nemá žiadny negatívny vplyv na naše zdravie.
Alkohol zabíja mozgové bunky.
Aj keď konzumácia alkoholu vo väčšej miere poškodzuje takmer všetky orgány ľudského tela, tak ani u ťažkých alkoholikov nebolo zistené, že by mali menej mozgových buniek ako ľudia, ktorí alkohol vôbec nepijú.
Ak jete ryžu na večeru, priberiete.
Možno sa to bude zdať prekvapivé, ale ryža obsahuje veľké množstvo uhľohydrátov, ktoré naše telo trávi dlhšie. Vďaka tomu nám síce dodá veľa energie, ale ak si ju doprajeme večer, môže nám pridať na váhe. Preto ideálny čas na konzumáciu ryže je počas obeda, kedy je náš metabolizmus rýchly a nemá problém s jej trávením.
Teplé mlieko vám pomôže lepšie zaspať.
Ak si teplé mlieko doprajete večer, upokojí vaše telo a podporí dobrý spánok.
Med má liečivé účinky.
Nie nadarmo sa pije počas chrípky čaj s medom. Jeho účinky sú skutočne zázračné. V 19. storočí sa ľudia domnievali, že podobné účinky majú aj paradajky. V tomto čase ľudia "užívali" kečup vo forme tabliet.
Najlepším zdrojom vápnika sú mliečne výrobky.
V skutočnosti mlieko neobsahuje ani polovičné množstvo vápnika, ktoré je obsiahnuté v listovej zelenine – kel a špenát. Pre silné kosti je omnoho viac užitočný horčík a vitamín K, ktorý sa v mlieku nenachádza. Nájdeme ho taktiež v listovej zelenine, ale aj v orieškoch, ovsených vločkách a zemiakoch. Ak chcete svoje kosti posilniť, nemusíte mlieko obmedziť. Stačí, ak do svojho jedálnička zakomponujete spomenuté potraviny.
V spolupráci s Billa
Nahlásiť chybu v článku