Škoricové slimáky, alebo ak chcete škoricové osie hniezda, to je to pravé orechové na chladné jesenné večery. Škorica rozvonia váš domov a jemné teplé pečivo poteší každý maškrtný jazýček. Určite ste si podobné pečivo už niekedy zakúpili v obchode. Vďaka tomuto receptu si ich môžete pripraviť aj doma.
Keď som tento recept skúšala prvýkrát, bola som naozaj prekvapená z tej výraznej škoricovej chuti a náš byt voňal po škorici ešte dva ďalšie dni. Túto vôňu milujem a považovala som to za extra výhodu ku skvelému receptu. Škoricové slimáky vydržia v chladničke ešte ďalších 5 dní, takže ak sa nezjedia hneď, môžete ich mať celý týždeň na raňajky. Stačí ich na pár sekúnd ohriať v mikrovlnnej rúre.
Budete potrebovať:
Na cesto
7 gramov sušeného droždia
1 hrnček vlažného mlieka
1/2 hrnčeka cukru
1/3 hrnčeka zmäknutého masla
1 lyžičku soli
2 vajíčka
4 hrnčeky hladkej múky
Na náplň
1 hrnček trstinového cukru
3 lyžice mletej škorice
1/3 hrnčeka zmäknutého masla
Na krém (nemusíte použiť)
6 lyžíc masla
1/2 hrnčeku práškového cukru
1/4 hrnčeku krémového syra/tvarohu
pol lyžičky vanilkovej esencie
štipku soli
Postup:
Droždie rozmiešame v teplom mlieku v nejakej menšej miske. Vo väčšej miske si zmiešame cukor, maslo, soľ, vajíčka a múku. Všetko dobre premiešame a do celej zmesi pridáme droždie s mliekom. Najlepšie je použiť kuchynský robot, no dobre vám postačia aj ruky alebo vareška na cesto. Vzniknuté cesto necháme v miske a okraje môžeme trochu potrieť olejom. Misku prekryjeme potravinovou fóliou alebo utierkou a necháme ho odpočívať 30 až 45 minút, kým cesto nebude aspoň dvakrát väčšie. Následne cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na tenký obdĺžnik s rozmermi približne 40 x 30 centimetrov a s hrúbkou okolo 5 milimetrov. Na cesto pridáme náplň, ktorú sme si pripravili, kým cesto odpočívalo.
Rúru si môžeme zapnúť a nastaviť na teplotu 180 stupňov Celzia. Plech si vymastíme olejom. Cesto opatrne zrolujeme a nakrájame na cca 1,2 centimetrové slimáky. Poukladáme ich na plech a necháme medzi nimi dostatočne veľké medzery.
Slimáky prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte ďalších 30 minút. Medzery sa vyplnia a vznikne konzistentné cesto, ktoré sa ale po upečení bude dať ľahko rozoberať. Cesto nakoniec dáme do rúry a pečieme približne 20 minút.
Medzitým si môžeme pripraviť krém. Stačí, ak v miske zmiešame všetky ingrediencie až kým nevznikne jednotná hmota. Krémom môžete slimáky poliať po dopečení, ale výborné sú aj bez krému. Dobrú chuť.
Skvelý recept, ktorým potešíte najmä vašich najmenších. Škorica má skvelú chuť a ešte krajšiu vôňu a hlavne o desiatu vašich detí je aspoň na jeden deň postarané.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), jocooks.com
Nahlásiť chybu v článku