Chrumkavý maslový korpus tvorí základ väčšiny koláčov, ktoré nazývam ja osobne familiárne „okrúhle“. Plnka môže byť akákoľvek. Na jeseň je v kurze tekvica hokkaido či mrkvové koláče, preto sa môžete inšpirovať vo svojej záhrade. Ak však tieto plnky veľmi nemusíte, inšpirujte sa práve dnešným okrúhlym koláčom, ktorý má jemnú mliečnu plnku a je posypaný voňavou škoricou.
Budete potrebovať:
110 gramov hladkej múky
1/4 lyžičky prášku do pečiva
50 gramov trstinového cukru
štipka soli
60 gramov masla
500 ml mlieka
140 gramov trstinového cukru
2 vajíčka
50 g škrobu
škorica alebo škoricový cukor
Postup:
Najskôr si v miske zmiešame múku, cukor a prášok do pečiva. Pridáme na kocky nakrájané maslo a rukami vypracujeme cesto. Klasicky si ho zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho hodinku odstáť v chladničke. Následne cesto rozvaľkáme na tenkú placku a vystelieme ním koláčovú formu. Ja osobne rada používam silikónovú okrúhlu, no pokojne môžete použiť aj obdĺžnikový tvar.
Cesto vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov Celzia a pečieme ho 10 až 15 minút. Korpus môžete vidličkou ešte pred pečením popichať, aby sa nenafúklo. Upečený korpus necháme vychladnúť na kuchynskej linke.
Do hrnca si nalejeme mlieko a privedieme ho k varu. V miske si zatiaľ rozšľaháme vajíčka s cukrom, zbytkom mlieka a škrobom. Pridať môžete aj vanilkovú esenciu. Celú hmotu pridáme k varenému mlieku a miešame, až kým nevznikne hustejší krém. Necháme ho trochu vychladnúť a nalejeme na upečený korpus.
Koláč necháme vychladnúť a následne ho posypeme bohatou dávkou škorice alebo škoricového cukru. Necháme ho ešte chladiť v chladničke približne dve hodiny. Najlepšie sa hodí k teplému čaju či poobedňajšej kávičke. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), coolinarika.com
Nahlásiť chybu v článku