Poznáte ten zákon schválnosti, keď vás pri dobrom filme prepadne chuť na slaný snack v podobe zemiakových lupienkov, no vaša špajza zíva prázdnotou? Vďaka tomuto jednoduchému receptu si vyčarujete domáce zemiakové čipsy bez nadbytočného oleja len za päť minút.
Budeme potrebovať:
1 veľký zemiak (samozrejme, počet zemiakov záleží od želaného množstva lupienkov)
1 až 2 lyžice rastlinného oleja
soľ, korenie (podľa chuti)
papier na pečenie
Postup:
Zemiak očistíme, ošúpeme a pomocou strúhadla nastrúhame na tenučké okrúhle plátky. (Ak sa rozhodnete použiť nové zemiaky, tie môžu zostať pokojne aj so šupkou.) Čím tenšie budú zemiakové plátky, tým chrumkavejšie budú výsledné lupienky. Vezmeme si igelitové vrecúško, do ktorého nalejeme olej a prisypeme nastrúhaný zemiak. Vrecúško zaviažeme a dobre ním potrasieme, čím sa olej dostane rovnomerne na každý zemiakový plátok. Zemiaky vyberieme z vrecúška a naukladáme ich rovnomerne, vedľa seba, na papier na pečenie.
Nasledujúci krok je už iba na vás. Lupienky môžete osoliť, okoreniť, použiť sušenú papriku či rôzne bylinky. Papier na pečenie s naukladanými zemiakovými plátkami opatrne vložíme do mikrovlnky a pečieme 3 až 5 minút, samozrejme, doba pečenia záleží od výkonnosti vašej mikrovlnky, preto odporúčame plátky kontrolovať, až dokým nechytia zlatistú až jemne hnedú farbu. Necháme vychladnúť a môžeme veselo chrúmať.
zdroj: Lucia Taňkošová, thekitchn.com
Nahlásiť chybu v článku