Počuli ste už niekedy o egyptskej torte? Jedná sa o vrstvenú tortu s tromi korpusmi, s fajnovým krémom a skvelou chuťou. U nás doma na ňu nedáme dopustiť a tento recept máme už viac ako 25 rokov. Pozrite sa spolu s nami, ako na to.
Budete potrebovať:
Cesto:
3 bielka
2 a 1/2 lyžíc cukru
1 lyžica múky
50 gramov mletých vlašských orechov
Keďže sa jedná o vrstvenú tortu, budete potrebovať tri korpusy. Stačí, ak všetky suroviny pridáte 3-násobne. Korpusy je potrebné upiecť samostatne, no skúšala som to už aj v jednom kuse a následne pozdĺžne prekrojiť a výsledok bol takmer rovnaký.
Krém:
10 žĺtkov
10 lyžíc cukru
5 lyžíc múky
2 vanilkové cukre
350 ml mlieka
170 gramov masla
Chrumkavá šľahačka:
350 ml šľahačky
200 gramov cukru
120 gramov nasekaných vlašských orechov
Postup:
Do hrnca si vložíme žĺtka, cukor, múku, vanilkový cukor a mlieko. Zmes dobre premiešame a privedieme k varu. Na čo však musíme dať pozor, je to, aby nám hmota nezovrela. Keď uvidíme, že sa začína tvoriť jemná pena, zmes odstavíme a ešte občas premiešame. Maslo si narežeme na kúsky a do chladnejšieho krému ho postupne primiešavame, až kým sa nerozpustí. Nakoniec ešte zapojíme mixér a krém poriadne vyšľaháme dohladka.
Medzitým si pripravíme cesto. Bielka vyšľaháme do peny a pridáme cukor. Dobre vyšľaháme na lesklú penu. Postupne pridávame múku a orechy, až kým nám nevznikne hustejšie cesto. Cesto nalejeme do okrúhlej formy a korpus pečieme na 170 stupňov približne 20 minút.
Medzitým si na panvici začneme rozpúšťať cukor. Rozpustený polokaramel vylejeme na papier na pečenie. Cukor rýchlo vychladne a preto ho môžeme prikryť druhou vrstvou papieru na pečenie a valčekom ho trochu prejsť, aby sa cukor podrvil. Vzniknúť by nám mala chrumkavá vrstva cukru.
Teraz je na rade šľahačka, ktorú si vyšľaháme a zmiešame ju so skaramelizovaným cukrom a orechmi.
Následne upečený korpus potrieme vrstvou krému a následne aj šľahačkou. Navrstvíme ďalšie dva korpusya postup opakujeme. Na vrchu by mala ostať už len vrstva šľahačky a krému. Tortu môžeme na záver ozdobiť orechmi a skaramelizovaným cukrom. Dobrú chuť.
Síce je táto torta trochu náročnejšia na prípravu, no jej krémová chuť vás príjemne prekvapí. Je vhodná aj na tradičné oslavy, ak chcete vymeniť klasickú čokoládovú tortu za niečo nápaditejšie.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), kakzachem.ru
Nahlásiť chybu v článku