Aj maličkosti ako umiestnenie mikrovlnej rúry alebo výber podložky na krájanie mäsa či zeleniny môžu byť veľmi dôležitým bodom v rámci vašej kuchyne. Možno vám niektoré veci ani nenapadli, no stojí za to ich neprehliadať. Ako prispieť k väčšej prehľadnosti, poriadku a čistote v kuchyni? Dozviete sa v tomto článku.
Po tomto článku sa možno odhodláte na veľké preorganizovanie celej kuchyne.
Spotrebiče pred oknom
Najmä pri mikrovlnej rúre platí, že by ste ju nemali umiestňovať na parapet alebo na kuchynskú linku rovno pred okno. Rozdiel teplôt vo vnútri a vonku vytvára kondenzát, kvôli ktorému vám môže mikrovlnka zhrdzavieť už po roku. Na takéto miesto radšej dajte drez na umývanie riadov a ihneď vám pôjde táto činnosť s pekným výhľadom od ruky.
Nepoužívajte univerzálne dosky
Ak chcete využívať dosky na krájanie potravín skutočne na všetky ich druhy, mali by ste ich skutočne dôkladne drhnúť po každom použití. Zvlášť sa neodporúča využívať podložku, na ktorej ste krájali mäso na následné krájanie zeleniny. Baktérie zo surového mäsa sa na čerstvej zelenine rozmnožia a vzniká riziko ohrozenia vášho zdravia. Používajte minimálne 2 podložky – jednu na mäso a druhú na ostatné druhy potravín akými sú syry, zelenina či ovocie.
Drevo je lepšie ako plast
Je lepšie využívať drevené podložky, pretože na tých plastových sa časom prehlbujú drážky po krájaní. V nich sa zachytávajú baktérie a nečistoty, ktoré majú šancu bujnieť. Drevo ako prírodný materiál je pre naše zdravie v rámci tejto otázky oveľa vhodnejšou voľbou. Ďalším dôležitým bodom je druh použitého plastu. Ak podložku nekupujete od známeho spoľahlivého výrobcu, často môže byť použitý plast nevhodným na toto určenie.
Podlaha s drážkami
Je pekné, vybrať si napríklad imitáciu drevených parkiet, ktorá má dokonca autentické drážky a ryhy, aké vidíme na dreve. Tieto malé škárky však len zachytávajú špinu, ktorú sa vám za každým nepodarí dôkladne odstrániť. Častom na týchto miestach podlaha tmavne a získava škaredú farbu. Siahnite preto radšej po hladkých povrchoch.
Nábytok až po podlahu
Ak máte kuchynskú linku na nôžkach a medzi nábytkom a podlahou je medzera, zbytočne si komplikujete upratovanie a vytvárate miesto pre nánosy prachu, omrvín a častí potravín. Mať v kuchyni nábytok lícujúci s podlahou je lepšia voľba.
Univerzálne utierky
Ak v kuchyni používate utierky na ruky, na sušenie riadu alebo aj na utieranie povrchov, robíte veľkú chybu. Takéto utierky obsahujú až dva-krát viac baktérií, ako utierky s presným určením. Utierky by ste mali meniť aspoň každý týždeň a využívajte aspoň 2 rôzne, podľa účelu. Vhodnou voľbou pokiaľ sa chcete vyhnúť baktériám, sú kuchynské papierové utierky, ktoré po použití zahodíe, takže baktérie sa nemnožia. Na druhej strane sú však škodlivé k životnému prostrediu a znamenajú plytvanie stromami.
Veľké sady nožov
Možno ste sa aj vy dali zlákať na veľkú sadu nablýskaných nožov, pretože ste mohli výhodne nakúpiť 15 kusov len za cenu desiatich! Po čase aj tak zistíte, že minimálne dve tretiny z nich vám v kuchyni stoja takmer nedotknuté. Vyberte si radšej kvalitné nože, stačia aj štyri kusy, ktoré budete môcť využívať stále a v zásuvkách či na linke sa vám nebudú zbytočne hromadiť ďalšie nepotrebné veci.
Ventilačná trubica digestora
Aj keď je možno ekonomicky náročnejšie nechať si urobiť digestor, ktorý má schované ventilačné potrubie, mali by ste do toho investovať. Rúra, ktorá je odkrytá je nielen neestetická ale v jej záhyboch sa zachytáva neskutočné množstvo špiny, mastnoty a prachu. Odstrániť to nie je jednoduché, no vďaka plastovému alebo kovovému krytu budete mať po probléme a stačí, keď ho raz za čas pretriete handričkou.
Usadeniny v kanvici
Z trochy vodného kameňa a usadenín v kanvici ešte nikto nezomrel, no ak budete pravidelne piť kávu či čaj zaliatu vodou s takýmito usadeninami môže to viesť až k vzniku obličkových kameňov. Rozhodne to nie je zdraviu prospešné a navyše vrstva na dne rýchlovarnej kanvice spôsobuje, že voda sa zahrieva oveľa pomalšie. Stačí tento kameň odstrániť použitím octu, citrónovej šťavy alebo sódy bikarbóny.
Kuchynské dózy
Takmer v každej domácnosti je ich počet zdá sa vyšší, ako počet príborov. A to už je čo povedať. Všakovaké dózy z obchodu ale aj krabičky od masla či nátierok, ktoré doma skladujeme pre prípad potreby sú aj tak nepotrebné. Odsledujte si v priebehu dvoch týždňov, ktoré dózy naozaj využívate a zistíte, koľko ich máte navyše. Okrem toho, v krabičkách od nátierok, jogurtov alebo masla sa neodporúča opätovné skladovanie potravín.
Ak vaše dózy začnú žltnúť alebo inak meniť farbu, zmatnejú a sú na nich viditeľné škrabance, mali by ste sa s nimi rozlúčiť.
Nepotrebné a staré spotrebiče
Naozaj je nutné, aby hriankovač, ktorý použijete dva-krát do roka zaberal celú policu? A čo mixér, ktorý máte len pre istotu, no pri mixovaní ostrieka celú linku? Zbavte sa vecí, ktoré používate len sporadicky a uvoľnite miesto pre skutočne dôležité veci.
Jana, adme.ru
Nahlásiť chybu v článku