Počuli sme už milión overených rád, receptov, detoxikačných plánov a skúsili mnoho diét. Niečo pomohlo viac, niečo menej a niektoré diéty vôbec. Ro Huntriss je uznávanou dietologičkou a blogerkou. Je nielen poradkyňou v oblasti spaľovania tukov, ale aj expertkou na celosvetovo známy plán na chudnutie TerriAnn 123 Diet Plan.
View this post on Instagram
Ak sa rozhodneme pre tento plán, hrozia nejaké riziká?
Detox je veľmi nízko kalorický, a má málo karbohydrátov. To znamená, že pre dlhodobé používanie nie je nutrične dosť vyvážený, ale ako detox organizmu od nečistôt počas troch dní ho odborníčka vrelo odporúča všetkým, okrem tehotných a dojčiacich žien. U ľudí trpiacich cukrovkou je potrebné sa porozprávať s lekárom.
Pomôže nám náš detox pri chudnutí?
Ľudia, ktorí sa rozhodnú pre tento detox stratia na váhe z dvoch dôvodov. V prvom rade, príjem kalórií bude omnoho nižší ako obvykle, takže telo bude čerpať zo zásob, a v druhom rade eliminovaním karbohydrátov v strave sa z tela uvoľňuje voda, čo krásne prispieva k úbytku na váhe.
Podporuje tento detox dlhodobé zdravé stravovacie návyky?
Popravde nie. Detox ako tento nie je dlhodobo zdraviu prospešný. Je ale veľmi účinný pre prečistenie a nakopnutie organizmu, čo môže jednoznačne viesť k budúcemu zdravému stravovaniu a zdravému životnému štýlu, je to len na vás.
3-dňová detoxikačná kúra:
View this post on Instagram
Raňajky sú vždy na báze teplej vody s citrónom nasledované osviežujúcim zeleným džúsom prospešným nielen pre pečeň. Ďalej nasleduje sýty olovrant, srdcu prospešný obed vo forme polievky a nakoniec zdravá a vysoko nutričná večera. Ak by ste sa ale počas dňa cítili veľmi hladní, dajte si pohár vody s citrónom a takisto je povolená extra miska polievky. A hlavne, nezabúdajte vypiť aspoň 2-3 litre vody denne.
DEŇ PRVÝ
Raňajky:
-pohár teplej vody s citrónom
Smoothie: väčšia uhorka, hruška, hrsť čerstvého špenátu, hrsť petržlenovej vňate, šťava z polovice citróna, pol čajovej lyžičky nastrúhaného zázvoru- všetko spolu zmixujeme a vypijeme.
Desiata:
1 čajová lyžička chia semienok, 250 ml kokosového mlieka, hrsť malín, 1 banán – rozmixovať a vypiť.
Obed:
Hráškovo mätová polievka: 1 cibuľu, 1 zeler a 1 mrkvu zalejeme 300 ml zeleninového vývaru. Pridáme 200 g zeleného hrášku a za hrsť sviežej mäty. Nakoniec pridáme lyžicu kyslej smotany, zmixujeme na krém a podávame.
Večera:
Kúsok tresky posypeme drveným muškátovým orieškom a drvenou škoricou. Pokvapkáme šťavou z polovice citróna, zabalíme do alobalu a pečieme v rúre. Podávame s neobmedzeným množstvom napareného mladého zeleného hrášku a kelu.
DEŇ DRUHÝ:
Raňajky:
-pohár teplej vody s citrónom
jablko, za hrsť čínskej kapusty, polovica hlavy brokolice, za hrsť kelu- všetko spolu zmixujeme a vypijeme.
Desiata:
lyžica kešu orechov, 250 ml kokosového mlieka, hrsť jahôd, hrsť čučoriedok- všetko spolu zmixujeme a vypijeme.
Obed:
1 červenú cibuľu, strúčik cesnaku, 170 g maslovej tekvice a 1 väčšiu paradajku vložíme do zapekacej misy. Posypeme koriandrom, horčičným semienkom, rascou a kurkumou, pečieme do mäkka. Po upečení zalejeme 300 ml zeleninového vývaru a najemno vymixujeme, následne podávame.
Večera:
100 g tofu osmažíme na jednej lyžici kokosového oleja. Pridáme červenú cibuľu, rozdrvený strúčik cesnaku, pol lyžičky nastrúhaného zázvoru, 100 g kukurice, 150 g zeleného hrášku, 1 nakrájanú červenú papriku. Podusíme a pridáme trošku sójovej omáčky a hrsť koriandru. Chvíľu podusíme a podávame s napareným karfiolom.
DEŇ TRETÍ:
Raňajky:
-pohár teplej vody s citrónom
malé prezreté avokádo, šťava z pomaranča, šťava z polovice citróna, väčšia uhorka, hrsť špenátu, hrsť žeruchy alebo petržlenu – všetko spolu zmixujeme a vypijeme.
Desiata:
1 lyžica rôznych orechov, 250 ml kokosového mlieka, hrsť nakrájaného ananásu, hrsť jahôd – všetko spolu zmixujeme a vypijeme.
Obed:
Cibuľu, polovicu sladkého zemiaku, 3 mrkvy a 1 väčšiu paradajku zalejeme 300 ml zeleninového vývaru a povaríme domäkka. Pred dovarením pridáme koriander, odstavíme a vymixujeme do kaše, následne podávame.
Večera:
1 plátok lososa potrieme sójovou omáčkou a nastrúhaným zázvorom následne upečieme v rúre. Po upečení podávame s pečenými paradajkami, napareným špenátom a farebnou paprikou.
Nahlásiť chybu v článku