Poznáme to asi všetky. Spokojnosť s koláčom či tortou, ktoré sme vytvorili, nás odpálila do výšin. Pochválil nás manžel, decká sa tešia a vy už čakáte na hostí, ktorí sa majú zastaviť na poobednú kávičku a koláčik. Čo sa však stane. Ideme krájať výtvor, na ktorom je čokoládová poleva, čo nie vždy dopadne dobre. Hoci si nôž namočíme v horúcej vode, čokoládová poleva popuká. Nadšenie je preč, na rad prichádza stres z toho, ako ideme výrobok servírovať. S týmito tipmi sa vám to už nikdy nestane.
Tip číslo jedna
100 gramov masla
3 lyžice kakaa
1 lyžica hladkej múky
1/2 lyžice práškového cukru
5 lyžíc mlieka
vanilkový extrakt
Postup:
Do hrnca dáme 50 gramov masla, kakao, hladkú múku, cukor a mlieko. Zmes privedieme do varu a neustále miešame. Keď je hmota rozpustená, pridáme ešte 50 gramov masla a vanilkový extrakt. Ak sa nám zdá hmota príliš hustá, pridáme trošku mlieka.
Tip číslo dva
150 gramov horkej čokolády
1 lyžica kakaa
1 hrnček cukru
0,5 šálky vody
Postup:
Vo vodnom kúpeli si roztopíme 150 gramov kvalitnej horkej čokolády a pridáme cukor, kakao a vodu. Zmes ohrievame na miernom plameni až kým nezhustne.
Tip číslo tri
125 ml smotany na šľahanie
125 gramov čokolády
Postup:
Smotanu na šľahanie si vylejeme do hrnca a ohrievame ju na miernom plameni. Dávajte si ale pozor, aby ste ju nepriviedli k varu. Vtedy sa stane to, že smotana dostatočne nestuhne. Teplú smotanu odstavíme bokom a nalámeme do nej čokoládu. Miešaním sa čokoláda rozpustí a keď bude mať izbovú teplotu, môžete ju navrstviť na koláč.
Ako pripravujete polevu vy? Máte nejaké osvedčené tipy? Dajte nám vedieť v komentároch.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), vk.com
Nahlásiť chybu v článku