Parížske rožteky sú pomerne známy recept a je to klasika, ktorú máme všetci radi. Jemné pečivo, bohatý našľahaný krém a čokoládová poleva. Príprava je oveľa jednoduchšia ako by ste si mohli myslieť. Pečiete ich na Vianoce? My nie, no cez rok ich máme hocikedy. Je to síce slávnostnejší koláčik, no pokojne si ho pripravte aj doma.
Budete potrebovať:
4 bielka
200 gramov práškového cukru
200 gramov mletých orechov
Plnka:
4 celé vajíčka
200 gramov práškového cukru
1 a 1/2 lyžíc kakaa
200 gramov masla
čokoláda na varenie
stužený tuk
Postup:
Najskôr si vo väčšej miske vymiešame nad parou bielka s cukrom, aby nám vznikla tuhšia pena. Nakoniec do nej pridáme nadrobno nasekané (pomleté) orechy. Lyžičku si namočíme v studenej vode a snažíme sa vyformovať tvar rožtekov, ktoré môžeme lyžicou aj trochu popritláčať. Tvar závisí od vašej šikovnosti. Rožteky dáme upiecť.
Medzitým si pripravíme plnku. Pomocou mixéra zmiešame vajíčka, cukor a kakao. Mixovať môžeme nad parou, aby vznikla hustejšia hmota podobná sirupu. Maslo izbovej teploty si vyšľaháme na penu a postupne pridávame čokoládovú hmotu. Vzniknúť by nám mal jemný hustý krém. Krém následne dáme do zdobiacej fólie a dáme na rožteky.
Čokoládu na varenie si rozpustíme a keď máme rožteky vychladnuté z chladničky, polejeme ich rozpustenou čokoládou. Skladujeme v chladničke. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.)
Nahlásiť chybu v článku