Nová štúdia hovorí jednoznačne, život si môžete predĺžiť o 13 rokov. Stačí na to správne stravovanie

Hyriaková Kristína

Foto: Pexels / Pixabay

Zdá sa, že zmena stravovacieho štýlu vám môže život predĺžiť o 13 rokov. Tak aspoň tvrdí jedna nórska štúdia, ktorá sa zamerala na zmenu stravy.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako uvádza portál CNN, nórska štúdia, ktorá bola uverejnená v PLOS Medicine, život si môžete predĺžiť o 13 rokov, hlavne keď s tým začnete v mladom veku. Ak nahradíte svoju stravu, ktorá je v našich končinách viac zameraná na mäso a namiesto toho jedli viac rastlinné produkty, ako sú napríklad ovocie, zelenina, strukoviny a orechy, môžete si život poriadne predĺžiť.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa CNN (@cnn)

Stačia správne potraviny

Predpoklad tiež je, že čím skôr začnete, tým viac výhod vám to prinesie. Podľa ich informácií, keď 20-ročná žena zaradí do svojej stravy „správne“ potraviny, môže si život predĺžiť aj o viac než 10 rokov. U mužov v tomto veku až o 13 rokov viac.

Nezáleží, kedy začnete

Pokiaľ žena začne s takouto stravou vo veku 60 rokov, život si môže predĺžiť o 8 rokov. Muži v takom istom veku o 9 rokov. Zmena stravovania je podľa vedcov prínosná aj keď máte 80 rokov. Je to podľa nich forma prevencie. Najviac vám môže život predĺžiť konzumácia fazule, hrachu, šošovice, orechov (hlavne vlašské, mandle a pistácie) a celozrnných potravín.

Zdá sa teda, že na zmenu nikdy nie je neskoro a vždy sa oplatí prejsť na zdravšiu stravu. Nemusíte si hovoriť, že ste na to starý, urobte potrebnú zmenu hneď teraz.

Najnovšie články