POZOR: Lejaky a búrky budú naďalej pokračovať: Meteorológovia vydali ďalšie výstrahy

TASR

Foto: pixabay

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje pred utorkovými (23. 8.) búrkami. Meteorológovia v tejto súvislosti vydali výstrahy prvého stupňa pre celé územie Slovenska.

Článok pokračuje pod videom ↓

Výstrahy platia v utorok od 12.00 do 23.00 h. Na celom Slovensku je zvýšená pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 – 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 65 – 85 kilometrov za hodinu a s krúpami. „Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie,“ uviedli meteorológovia.

Prichádza intenzívny dážď

Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov, podjazdov). Vietor zas môže podľa meteorológov spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch (lámanie konárov stromov, pád slabších stromov, menšie škody na strechách budov). Krúpy môžu poškodiť vegetáciu. Súvislá vrstva krúp na komunikácii môže prechodne obmedziť cestnú premávku.

Búrky a silné blesky

Na Slovensku je daždivo aj počas pondelka. „V podvečerných hodinách sa nad severným Maďarskom sformoval rozsiahly búrkový systém presúvajúci sa nad naše územie ďalej na severozápad. Nebezpečné javy s ním spojené môžu byť najmä nárazový vietor a prívalové zrážky, pravdepodobné sú aj krúpy,“ uviedli meteorológovia na sociálnej sieti. Ako dodali, pozorovať sa dá aj výraznejšia blesková aktivita.

Vo viacerých okresoch, najmä na východnom a južnom Slovensku, vrátane okresu Prievidza, platí počas pondelka hydrologická výstraha prvého stupňa pred prívalovou povodňou. Zároveň v niektorých okresoch Banskobystrického, Košického a Prešovského kraja platia do 20.00 h výstrahy druhého stupňa pred búrkami.

Najnovšie články