Viete, čo sa stane s vašimi peniazmi po zaplatení v obchode? Neuveríte, kam ide 5 % z nákupu v tejto predajni

Sponzorovaný obsah

Foto: unsplash

Posledný novembrový piatok je tradične označovaný ako Black Friday, teda čierny piatok. Aj na Slovensku býva často spojený s obrovským nakupovaním a míňaním peňazí na seba či na vianočné darčeky. 

Na Slovensku, ale aj v zahraničí je Black Friday symbolom nakupovania a veľkých zliav, ktorými obchody lákajú zákazníkov, aby míňali svoje peniaze práve u nich. Niektorí ľudia na tieto zľavy čakajú počas celého roka a chcú čo najviac ušetriť. Iní chcú zase týmto spôsobom nakúpiť vianočné darčeky.

Na čo míňate?

Práve v dnešnej dobe si ľudia veľmi dobre strážia, na čo minú svoje peniaze. Rozmýšľajú pri nakupovaní darčekov, potravín, ale aj drogérie. Masívne zľavy sú preto veľmi dobrým lákadlom pre zákazníkov, a to hlavne pred Vianocami. Black Friday by však nemal byť len o konzume a rozhadzovaní, ale aj o tom, že máte prehľad, kam idú vaše peniaze. Pokiaľ plánujete minúť veľa, mali by ste vedieť, čo sa s vašimi financiami deje po zaplatení.

Foto: unsplash

Nie je to reálna cena produktu

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, kam putujú vaše peniaze, akonáhle ich v hotovosti odovzdáte predavačke či priložíte kartu na terminál? Možno si myslíte, že týmto spôsobom len jednoducho zaplatíte za tovar, to však nie je pravda. Suma, ktorú odovzdáte predavačovi, nezodpovedá cene tovaru, ktorý ste si kúpili.

Viete, kam idú vaše peniaze?

Pokiaľ nakúpite v obchode za 20 eur, vaše peniaze obchod musí využiť hneď na niekoľko vecí. Základom sú, samozrejme, mzdy zamestnancov a nákup ďalšieho tovaru, tam to však nekončí. Obchod musí zaplatiť aj nájom za priestory, kde sa nachádza a s tým aj spojené energie. Okrem toho musí štátu odvádzať dane. Suma, ktorá nakoniec z vašich peňazí zostane, nie je práve veľká.

Foto: maxpixel

Niektoré predajne však nájdu možnosť, ako pomôcť druhým. Napríklad dm drogerie markt si ako odpoveď na Black Friday pripravila Giving Friday. V rámci neho v tomto roku venujú 5 % z celkového denného obratu na vybrané projekty. Tentoraz sumu darujú podpore projektu inovatívneho využívania energetických zdrojov v školských zariadeniach. Vyzbierané finančné prostriedky venuje na inštaláciu fotovoltických panelov do školských zariadení.

Pomôcť môžete aj vy

Pomôcť môžete aj vy. Stačí, keď v piatok, 25.11. 2022 nakúpite v akejkoľvek dm predajni, v e-shope mojadm.sk alebo v Mojej dm-App. Vďaka vyzbieraným peniazom tak budú môcť školy fungovať udržateľnejšie, a to aj vďaka vám.

V spolupráci s dm drogerie markt

Najnovšie články