Dusené hovädzie na arménsky spôsob: Tradičný recept, ktorý keď raz vyskúšate, ihneď si ho zamilujete a už nikdy nebudete chcieť jesť hovädzinu v inej podobe

Monizz

Chašlama je veľmi známy a veľmi starý arménsky recept. Na jeho prípravu sa používa prevažne jahňacie a teľacie mäso, ale keďže je drahé aj arménske ženy ho často nahrádzajú hovädzinou. Hlavnou výhodou tohto jedla je jeho jednoduchosť. Stačí dať všetky ingrediencie do jedného kotlíka a čakať. To, čo uvaríte, bude tisíc krát lepšie ako obyčajný guláš.

titulok
sovkusom.ru

Na prípravu chašlamy spravila potrebujeme mäso s kosťou. Aj preto sa v originálnom recepte pridávajú teľacie alebo jahňacie rebierka. Jedlo je potom výživnejšie a chutnejšie, lebo takéto mäsko je oveľa jemnejšie ako obyčajná hovädzina. Tento arménsky pokrm si obľúbi každý mäsožravec vo vašej domácnosti. Najviac však bezpochyby chutí veľkým chlapom.

maso
foods-recipes.com

Na prípravu arménskej chašlamy budeme potrebovať:

1 kg hovädzích rebier (ak chcete robiť originálnu chašlamu, ktorá vás vyjde cenovo drahšie, nahraďte hovädzinu teľacinou, alebo jahňacinou)

800 g zemiakov

5 väčších paradajok

2 papriky

2 väčšie cibule

bulharské korenie

petržlenová vňať

2 strúčiky cesnaku

čierne korenie

soľ

kôpor od chuti

Postup:

Umyté rebierka, alebo hovädzinu naukladajte do väčšieho kastrólu, alebo veľkej panvice s hrubým dnom tak, aby mäso zakrylo dno. Pozor, nezabudnite, že prvé dávate mäso, nie cibuľu.

Mäso pokryjeme vrstvou cibule nakrájanej na kolieska. Na cibuľu naukladáme vrstvu pozdĺžne nakrájaných zemiakov. To prikryjeme vrstvou nakrájanej papriky a ako poslednú vrstvu dávame na kolieska nakrájané paradajky.

Osolíme, okoreníme. Pridáme pretlačený cesnak. Nikdy nemiešame! Pridávame vrstvy kôpru a petržlenovej vňate. Toto podlejeme studenou vodou tak, aby voda pokryla mäso.

Jedlo prikryjeme a varíme asi 40 minút. Po prvých 15 minútach zľahka premiešame, ale len tak, aby sa chute korenín dostali nižšie k mäsu. Snažíme sa vrstvenie jedla neporušiť. Po tomto premiešaní už jedlo nemiešame.

Po 40 minútach skontrolujeme mäso a ak je hotové môžeme servírovať. Servírujeme úplne jednoducho, čo je však dôležité – k chašlame sa nejedáva chlieb.

A je to! Originálna a chutná chašlama si vás získa nielen svojou jednoduchosťou, ale aj iným spojením tradičných chutí. Po ochutnaní tohto jedla sa bude celá vaša rodina zalizovať až za ušami.

ch1
receptai.lt

Tip na záver:  Ak nevaríte toto jedlo pre deti, môžete pokojne pridať štipľavú papriku, alebo čili, ak to má vaša polovička rada. Hovorí sa, že arménski bojovníci v minulosti jedávali k chašlame aj čerstvé baranie rohy a ostré domáce papriky. V dôsledku toho, mali vraj v boji viac síl.

Tak, alebo inak, k chašlame sa hodí všetko, čo je ostré, šťavnaté a tak trochu aj kyslé. Zavárané baranie rohy preto nikdy nesklamú a čili papričky by mohli byť tiež potešujúcim oživením pre vašich manželov. Dobrú chuť!

Pozri tiež: Vynikajúce slané posúchy, ktoré budete milovať: Pripravte si ich doma už dnes a ohúrte slanou novinkou celú svoju rodinu

zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru

Najnovšie články