Vysoký cholesterol je obrovským strašiakom pre všetkých pacientov. Keď nám lekár oznámi túto skutočnosť, väčšinou chceme čo najskôr začať žiť zdravšie. Ako znížiť cholesterol a čo je potrebné urobiť sa dočítate v dnešnom článku.
Varovania o škodlivosti vysokej hladiny cholesterolu si môžeme prečítať a vypočuť azda na každom kroku. Lekári varujú pred nadmernou konzumáciou potravín s vysokým obsahom cholesterolu a my sa tým často len slepo riadime. Je ale múdre zďaleka obchádzať vaječný žĺtok, maslo alebo olej, aj keď ani len netušíme, v akom stave je naša hladina cholesterolu v krvi? Ak ju máte nízku, koledujete si o vážne zdravotné problémy, ak je vysoká, robíte dobre, no dá sa urobiť aj viac.
Znížiť takzvaný zlý cholesterol možno prijímaním tukov rastlinného pôvodu. Najviac však pomôže tuk z morských rýb. Hoci ich konzumácia v posledných rokoch na Slovensku stúpla, na pokrytie dennej dávky omega-3 mastných kyselín to nestačí. Preto je vhodné siahnuť aj po kvalitných výživových doplnkoch. Upozornila na to odborníčka na výživu Alžbeta Béderová.
„Existuje HDL cholesterol (dobrý cholesterol) a LDL cholesterol (zlý cholesterol). HDL je pre telo prospešný, pretože pomáha odstrániť cholesterol z tepien a chráni pred ich nebezpečným upchávaním. V porovnaní s inými druhmi cholesterolu tiež HDL menej oxiduje, a vďaka tomu nezanecháva na stenách tepien lepkavé pláty,“ vysvetlila.
Ako ďalej priblížila, tuky prítomné v živočíšnych produktoch obsahujú prevažne nasýtené mastné kyseliny a cholesterol. Zvyšujú hladinu rizikového LDL cholesterolu v krvi, preto stúpa riziko ukladania sklerotických plátov na stenu ciev. Tým sa zníži ich pružnosť a priechodnosť. Podľa Béderovej ich nadmerný príjem významne urýchľuje vznik a vývoj obezity, aterosklerózy, hypertenzie, cukrovky či onkologických procesov.
„Naopak, tuky rastlinného pôvodu, hlavne tuk z morských rýb obsahujú esenciálne nenasýtené mastné kyseliny, ktoré uvedené procesy brzdia. Hladina rizikového cholesterolu v krvi klesá, hladina ochranného HDL cholesterolu stúpa a významný je aj pokles rizika tvorby krvných zrazenín,“ zdôraznila odborníčka na výživu. Ako dodala, z morských rýb odporúča najmä lososa, makrelu alebo sardinky. Sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú pre dobré zdravie nevyhnutné.
TASR
Nahlásiť chybu v článku