Ako rozlíšiť pravé korenie od falzifikátu sme vám už ukázali aj v tomto článku. Vyznáte sa však aj vo víne? Ak aj nie ste fanúšikmi dobrého vína a jediný rozdiel medzi vínami vidíte v ich farbe, tieto tipy vám môžu byť nápomocné. Pokiaľ chceme niekoho na narodeniny či pri návšteve potešiť kvalitným vínom, nemali by sme sa riadiť len jeho cenou. Aj tie najdrahšie vína môže pokojne tromfnúť ich oveľa lacnejší kolega. Skôr, než dáte fľašu vína do košíka, všimnite si nasledujúce veci.
Možno ste si na kvalitné víno nikdy nepotrpeli, no prečo si nedopriať niečo lepšie, často i za podobnú cenu? Vďaka nasledujúcim radám môžete prekvapiť aj návštevu mimoriadne kvalitným a chutným vínom a ukázať sa tak ako skvelá hostiteľka s vyberaným vkusom. Stačí si dať pozor na tieto veci:
Obal
Nemôžete očakávať, že víno v krabici nejako prekvapí kvalitou. Samozrejme vždy siahnite po tých v sklenených fľašiach. Ak chcete ísť do detailov, vezmite fľašu vína a prelievajte jeho obsah z jednej strany na druhú. Ak sa víno čerí ako voda a tvoria sa v ňom bublinky, radšej ho položte späť do regálu. Kvalitnému vínu sa pri prelievaní z jednej stany na druhú netvoria bublinky a tekutina sa akoby po vrstvách kĺže po povrchu.
Uzáver
Mnoho ľudí si myslí, že len víno s korkom je známkou kvality. Klasický skrutkový uzáver je však typický pre mnohé odrody vín a využíva sa kvôli cene i kvôli snahe vyhnúť sa pachuti korku vo víne. Skrutkové uzávery hojne využívajú vinári v oblasti Nového Zélandu alebo Austrálie, takže sa toho netreba vôbec báť. Ide však o vína mladšie, ktoré vydržia vo fľaši kratšie, preto by ste ich mali po otvorení čím skôr skonzumovať.
Suché či sladké?
Someliéri vždy odporúčajú suché vína, ktoré sú oveľa častejšie zárukou kvality. Sladké či dezertné vína často obsahujú mnoho prídavkov, ktoré by okolo kvalitného vína nemali ani len prejsť. Cukor vo víne je často len na zamaskovanie horšej chuti.
Cukor
Ak si vyberáte suché, sladké alebo polosladké víno, vždy si overte, či nemajú vyšší obsah cukru, ako je bežné. Pri suchých vínach je to len 4g na liter, polosuché víno môže mať až do 18 g sukru na liter a u sladkých vín je bežná hodnota do 45g/l. Musíte uznať, že i pri diéte sa teda oplatí siahnuť po suchom víne.
Štítok
Kvalitné vína sa za svoj popis nemusia hanbiť, preto na nich nájdete vždy konkrétne údaje a nie abstraktné vety typu: „Vyrobené z kvalitných odrôd pestovaných na slnku.“ Kvalitné víno musí mať na etikete presne uvedenú odrodu, a ak je vyrobené zmiešaním odrôd, obsahuje i informáciu o ich percentuálnom zastúpení. Ďalej musí obsahovať informáciu o roku zberu a meno výrobcu.
Medaily
Pozor si dávajte i na rôzne ocenenia, ktorými si na etiketách výrobca chváli. Často sú to len lacné podvrhy a podobné súťaže, ktorých víno je údajne výhercom, sú takpovediac vymyslené alebo vytvorené len naoko. Je dôležité si takéto medaily a názvy ocenení overiť.
Oxid siričitý
Nemusíte sa báť, keď na etikete zbadíte obsah tejto látky. Je využitá takmer v každom víne a je jedno, či ide o lacné druhy či kvalitné značky. Pridávanie oxidu siričitého je dôležité kvôli konzervácii a zabráneniu druhotného kvasenia.
Ako skontrolovať kvalitu?
Nalejte do pohára čistú vodu a nechajte ju trochu odstáť. Potom vezmite lyžičku vína a nalejte ju do stredu hladiny. Kvalitné víno najprv zafarbí hladinu a na hladine bude mať najintenzívnejšiu farbu. Postupne bude klesať a jemne zafarbovať zvyšok vody.
Kontrola so sódou
Do skleneného priehľadného pohára nalejte približne 50 ml vína. Potom k nemu pridajte 0,5 čajovej lyžičky sódy bikarbóny. Prírodné víno zmení svoju farbu na tmavozelenkavú, no víno s množstvom prísad si svoju farbu zachová.
Skladovanie
Ak si víno zakúpite, skladovať by ste ho mali na tmavom chladnejšom mieste, takže ideálne v pivnici v ležiacej polohe. Mnoho ľudí odkladá víno do chladničky, čo je veľká chyba. Prílišný chlad, a množstvo svetla, ktoré chladnička poskytuje za každým jej otvorením víno znehodnocuje.
zdroj: Jana, sovkusom.ru
Nahlásiť chybu v článku