Kuracie mäso je veľmi častou voľbou, čo sa týka mäsitých, ale aj diétnych jedál. Je pripravené doslova za pár minút a môžeme ho obmieňať na desiatky spôsobov. Chutí skvele ako pikantné, slané a fantastické je aj s ananásom alebo jablkami. Jednu vec si však nevšímame. Je mäso, ktoré si kupujeme, naozaj také zdravé, ľahko stráviteľné a diétne, ako by malo byť? Pomocou jednoduchého znaku si budete vyberať vždy len to najlepšie mäso. Ako bonus vám prinášame tie najlepšie marinády, po ktorých sa mäso v ústach takmer rozpadáva.
Najčastejšie siahame po kuracom mäse kvôli jeho nižšej cene, rýchlej príprave, dobrej chuti ale najmä kvôli tomu, že sa hodí do pokrmov pri diéte a je vhodné pre ľudí, ktorí sa chcú zdravo stravovať. Sú tieto body realitou alebo je to len ideálny stav, v ktorom by mäso malo byť, no pravda je niekde inde? Na základe jednoduchého triku či upierania pozornosti na jeden znak zistíte, akým spôsobom bolo mäso chované a nenecháte sa viac predajcom oklamať.
Kuratá, ktoré boli chované vo vhodných podmienkach a správnym spôsobom (alebo domáce kuratá), majú pekne svetloružové mäso. V prípade kuracích pŕs, ktoré sa kupujú asi najčastejšie, nikdy nevyberajte tie najväčšie. Najdôležitejšou vecou, na ktorú by ste si mali dávať, pozor sú biele pásy, ktoré sa tiahnu po povrchu kuracích pŕs. Čím viac ich a je a čím viac sú viditeľnejšie, tým je mäso nevhodnejšie.
Biele pásy sú znakom množstva tuku u kuraťa, ktoré bolo chované priveľmi rýchlo. Takéto kuratá sú doslova odchované na antibiotikách a hormónoch a rastú príliš rýchlo. Z kuriatka je veľký jedinec behom 6 týždňov, pričom u hydiny chovanej v doma alebo bez antibiotík a podporných látok je to aj 6 mesiacov. Takto chované kura má nerovnomerne vyvinuté tukové tkanivo a jeho mäso obsahuje škodlivé látky a je „tučné“.
Pri kurati je dôležitá i marináda. Aj keď kuracie mäso môžete pripravovať i bez nej, s marinádou je oveľa lahodnejšie a najmä jemnejšie a mäkšie. Inšpirujte sa našimi tipmi na stránke receptik.interez.sk.
(Jana L), takprosto.cc
Nahlásiť chybu v článku