Jablká a hrušky sú fantastická pochúťka, ktorú by sme si dal kedykoľvek a kdekoľvek. Malý kúsok rozmarnosti v každej duši si pýta jablká ošúpané alebo aspoň nakrájané na mesiačiky. No odolali by ste? Lenže ako si ich odniesť do práce ako popoludňajšiu maškrtu, keď okamžite zhnednú?
Proti hnednutiu jabĺk či hrušiek existuje jednoduchý trik. Poznáte vzduchotesné vrecko? Pozrite sa spolu s nami na postup, ako docieliť, aby nám jablká alebo hrušky vydržali krehké, čerstvé a najmä stále prirodzenej farby aj niekoľko dní.
Namiesto hnedých stále biele
Dužina jabĺk a hrušiek podlieha po rozkrojení oxidácii. Ak jej chcete zabrániť, všeobecne známy je trik s pokvapkaním ovocia do citrónovou šťavou. Tu je niekoľko iných trikov, ktoré vám pomôžu udržať ovocie stále svieže a nie zhnednuté.
Namočte jablká do misy so šálkou studenej vody zmiešanej s lyžicou citrónovej šťavy. Ovocie nebude po citróne také kyslé, ale zároveň ostane biele.
Rozpustite si v šálke vody trochu soli a roztokom zalejte nakrájané ovocie. Chuť ovocia to neovplyvní, no zabráni nepeknému sfarbeniu.
Ak nemáte po ruke citrón a bojíte sa experimentovať so soľou, celkom vám postačí aj citrónová limonáda, Sprite, alebo iná sýtená voda, v ktorej sa bude nachádzať aspoň trocha kyseliny.
Ak túžite po sladších jablkách, zmiešajte v miske s vodou 2 lyžice medu. Tento tip používajú aj v reštauráciách pred pečením.
Ak nemáte po ruke nič iné, ako kyselina postačí aj obyčajný celaskon, jablčný ocot alebo obyčajný ocot.
Nech už si vyberiete ktorúkoľvek možnosť, nechajte v roztoku jablká niekoľko minút nasiaknuť a potom ich vložte do uzatvárateľných vrecúšok. Po naplnení vrecka odstráňte toľko vzduchu, koľko je možné a vrecká uzatvorte. Takto môžete jablká skladovať v chladničke aj niekoľko dní, ba až týždeň a budú stále čerstvé, akoby ste ich práve dokrájali. Okrem toho budú po vodnom roztoku šťavnatejšie a obohatené o vitamín C. Vyskúšate? Dajte nám vedieť v komentároch.
zdroj: babskeveci.sk (Monika), theyummylife.com
Nahlásiť chybu v článku