Čo v kuchyni používate viac? Maslo alebo margarín? Z každej strany na nás útočia rôzne správy a štúdie o tom, čo je zdravé a čo nie. Čomu teda veriť. Aj preto sme začali so sériami článkov, v ktorých na základe vedeckých štúdií objasňujeme základné otázky, ktoré sa ženy pýtajú najčastejšie. Dnes sa pozrieme na to, či je zdravšie maslo alebo margarín, aj keď podvedome už odpoveď asi poznáte.
Keď ide o boj medzi maslom a margarínom, nejde o to, čo z toho je zdravšie. Skôr ide o to, čo z toho škodí telu menej. V tomto prípade je maslo víťazom. Maslo aj margarín obsahujú takmer rovnaké množstvo kalórií a tuku. Na 100 kcal je to asi 11-12 gramov tuku. Hlavným rozdielom a zároveň aj veľmi dôležitým je to, o aký tuk sa jedná.
Maslo je plné nasýtených tukov, zatiaľ čo margarín obsahuje mono a polynenasýtené tuky, ktoré sú pre zdravie človeka horším variantom. Tie majú negatívny dopad najmä na kardiovaskulárny systém a cholesterol. Dôležité je ale spomenúť to, že margarín v sebe obsahuje aj tzv. trans-tuky, ktoré sú pre zdravie ešte nebezpečnejšie.
Už dlho vieme, že tuky v rôznej forme sa vyskytujú v mnohých potravinách a surovinách. Tie, ktoré sa nachádzajú v zelenine ako sú olivy a avokádo, alebo v rybách, sú zdravé a skutočne nás môžu chrániť pred ochoreniami srdca. Štúdie taktiež nedávno preukázali, že vyššia konzumácia nasýtených tukov nezvyšuje riziko srdcových chorôb, čo znamená, že ak preferujete maslo, ste absolútne v bezpečí.
To, že si maslo démonizujeme je len pod vplyvom tých všetkých informácií, ktoré sa na internete alebo v časopisoch, či na diskusiách dočítame. Ako pri všetkom, aj tu je dôležité použiť zdravý rozum. Mnohé štúdie dokazujú, že konzumácia masla (ale aj margarínu) nemá vplyv na vznik srdcovo-cievnych ochorení.
Pozri aj: 25 skvelých tipov, ako jesť chutne, zdravo a ušetriť nemalé peniaze pri každom nákupe potravín
Lucia M.
Nahlásiť chybu v článku