Čo mávate najčastejšie na raňajky vy? Ak máte doma ratolesti, určite sú víťazom sladké raňajky. Tento víkend je ako stvorený na to, aby ste si upiekli túto skvelú domácu pletenku, ktorá trochu pripomína vianočku. Najlepšia je s džemom, maslom a samozrejme s teplým kakaom. Necháte sa zlákať?
Budeme potrebovať:
450 gramov polohrubej múky
125 ml teplého mlieka
125 ml vody
1 kocka droždia
1 lyžička cukru
1 lyžička soli
80 ml oleja
100 gramov tvarohu a lyžica kyslej smotany
1 vajíčko
žĺtok, sezam a cukor na posypanie a potretie
Postup:
Najskôr si vo väčšej miske zmiešame kocku droždia s vlažným mliekom, cukrom a troškou múky. Keď nám pri miešaní vznikne jemná pena, primiešame zvyšok múky, vodu, soľ a olej. Vypracujeme hutné cesto, ktoré prekryjeme utierkou a necháme kysnúť minimálne 30 až 45 minút. Cesto si rozdelíme na 4 časti.
Medzitým si pripravíme tvarohovú náplň. Stačí, ak zmiešame tvaroh, kyslú smotanu a vajíčko a v prípade potreby pridáme trochu cukru. Každý plát cesta potrieme tvarohovou plnkou a každý zo 4 plátov zrolujeme na dlhšie kúsky tak, ako je to na obrázku.
Zatočíme ako vianočku.
Pripravíme si vymastenú formu, kam budeme pletenku vkladať. Pletenku vo forme necháme ešte 30 minút dokysnúť pod utierkou.
Pred pečením ju potrieme vajíčkom, posypeme sezamom a prípadne cukrom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov približne 45 minút, alebo kým nebude pletenka na povrchu zlatistá. Podávame s džemom, nutellou alebo len s maslom. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), coolinarika.com
Nahlásiť chybu v článku