Počuli ste už niekedy výraz Chikhirtma? Jedná sa o tradičnú gruzínsku polievku, ktorú ste si doma možno už niekedy aj pripravovali a vôbec ste netušili, že sa jedná práve o chikhirtma kuraciu polievku. Nie nadarmo sa hovorí, že kuracia polievka je na dušu. Táto vás ešte k tomu aj zahreje a nedeľný prvý chod máte vybavený. Idete ju s nami vyskúšať?
Táto polievočka sa najčastejšie pripravuje práve s kuracím alebo jahňacím mäsom. Ocot môžete nahradiť napríklad citrónovou šťavou, ktorú ja osobne používam radšej.
Budete potrebovať:
1 menšie kura, prípadne kuracie krídla na polievku
5 žĺtkov
250 gramov cibule
50 ml octu alebo citrónovej šťavy
čierne korenie podľa chuti
bobkový list podľa chuti
soľ podľa chuti
vňaťka podľa chuti
koriander podľa chuti
Postup:
Klasicky si uvaríme vývar. Čiže do vody si vložíme kura, prípadne kuracie krídla. Polhodinu pred dovarením pridáme vňaťku, bobkový list a koreniny spolu so soľou. Kura vyberieme z hrnca a mäsko oberieme. Cibuľu si ošúpeme, nadrobno nakrájame a usmažíme na masle. Pridáme ju k vývaru a celé to varíme ešte 5 až 10 minút.
V miske si na záver rozšľaháme žĺtka s octom alebo s citrónovou šťavou a za stáleho miešania túto žĺtkovú zmes vylejeme do polievky. Stále ju miešame. Úplnou bodkou tohto receptu je, že do polievky naspäť vrátime kúsky kuracieho mäsa a pri podávaní ju posypeme koriandrom. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), sovkusom.ru
Nahlásiť chybu v článku