V dnešnej dobe sa mnohé z nás snažia zaradiť čo najviac zdravých potravín do svojho jedálnička. Ale vedeli ste o tom, že niektoré zdravé potraviny môžu práve uškodiť, ak si ich dáte v nesprávny čas? Napríklad ak si dáte večer jablká, môžete si privodiť črevné problémy, alebo mlieko na ráno môže spôsobiť pálenie záhy. Portál Bright Side odhalil 12 potravín, ktoré vám môžu ublížiť, ak ich budete jesť v nesprávny čas.
# Banány
Napriek tomu, že banány obsahujú veľké množstvo bielkovín a vlákniny, nemali by sa konzumovať na raňajky. Ak si ich totižto doprajete na prázdny žalúdok, môžu znížiť vašu hladinu energie. Síce tesne po konzumácii môžete cítiť práve nárast energie, po čase však príde únava a pocit hladu. Navyše, ak trpíte syndrómom dráždivého čreva, môžu vám spôsobiť hnačku. Ak si však bez banánov neviete predstaviť vaše ráno, konzumujte ich so zdravými tukmi, napríklad s takým arašidovým maslom.
# Káva
Pre mnohé z nás je nedeliteľnou súčasťou rána dobrá šálka kávy. Ak si ju ale doprajete hneď z rána, na prázdny žalúdok, nemá žiadny účinok. Štúdie dokázali, že pitie kávy pred jedlom znižuje našu citlivosť na kofeín. Navyše hodinu po prebudení naše telo produkuje kortizol, preto by sme nemali narušiť tento proces a prirodzené biologické rytmy. Takisto, aby sme predišli narušeniu nášho biologického rytmu, nemali by sme piť kávu neskoro večer.
# Ryža
Možno sa to bude zdať prekvapivé, ale ryža obsahuje veľké množstvo uhľohydrátov, ktoré naše telo trávi dlhšie. Vďaka tomu nám síce dodá veľa energie, ale ak si ju doprajeme večer, môže nám pridať na váhe. Preto ideálny čas na konzumáciu ryže je počas obeda, kedy je náš metabolizmus rýchly a nemá problém s jej trávením.
# Cukor
Síce by sme sa mali vyhýbať spracovanému cukru, ale častokrát neodoláme. Ak už ale zhrešíme, tak hneď po obede, kedy nám konzumácia spracovaného cukru dramaticky nezvýši hladinu cukru v krvi a tým pádom sa nedostaví únava.
# Mlieko
Ak si na ráno zvyknete dopriať pohár mlieka, vedzte, že to nie je práve ideálna voľba. Mlieko je totižto ťažko stráviteľné, a tak na lačný žalúdok môže spôsobiť pálenie záhy a bolesť žalúdka. Naopak ak si teplé mlieko doprajete večer, upokojí vaše telo a podporí dobrý spánok.
# Mäso
Mäso obsahuje vitamín B a vysoké množstvo bielkovín, môže ale spôsobiť nadmerné zaťaženie organizmu. Preto by sme ho nemali konzumovať na raňajky a najmenej 3 hodiny pred spaním.
# Orechy
Orechy sú síce zdrojom zdravých tukov a kalórií, ale ak ich konzumujeme večer, naše telo ich môže mať problém stráviť. Práve orechy sú vďaka svojim nutričným hodnotám vhodné na raňajky alebo ako desiata medzi hlavnými jedlami.
# Syr
Syr môže obsahovať vysoké množstvo kalórií, preto jeho konzumácia počas večerných hodín môže spôsobiť nespavosť. Ak si ho však doprajete na raňajky, vďaka vápniku podporíte rast svalov a zdravie kostí.
# Ovocné šťavy z citrusových plodov
Kedže citrusové plody obsahujú veľa kyselín, môže pitie ovocných štiav po hlavnom jedle spôsobiť ich tvorbu, čo vedie k tráviacim problémom. Aby ste sa vyhli týmto problémom, nepite ovocné šťavy z citrusových plodov tesne po jedle, ale až po nejakom čase.
# Strukoviny
Kedže strukoviny obsahujú vysoké množstvo vlákniny, ich konzumácia tesne pred spaním, môže spôsobiť nadúvanie a znížiť kvalitu spánku. Strukoviny sú vhodné na obed alebo na skorú večeru, kedy vie telo absorbovať rýchlejšie všetky zdravé zložky, ktoré obsahujú.
# Jablká
Jablká sú pre svoj obsah vlákniny a prírodnej kyseliny výborné na trávenie. Ak ich však budete jesť večer, môže sa vo vašom žalúdku nahromadiť táto kyselina, čo má za následok plynatosť a hnačku. Môže za to spomalenie trávenia počas noci a teda akékoľvek jedlo trávime pomalšie.
# Jogurt
Jogurt by sme zas nemali jesť pred jedlom alebo na prázdny žalúdok. Jogurt totižto obsahuje kyselinu mliečnu, ktorá znižuje kyslosť žalúdka a tým pádom spomalí celkové trávenie. Jogurt jedzte až hodinu alebo dve po hlavnom jedle, alebo si ho doprajte na večer.
Čo si myslíte o časovom harmonograme týchto potravín? Máte to odskúšané? Podeľte sa s nami o váš názor v komentároch.
Nahlásiť chybu v článku