Kapusta je zdrojom vitamínov a vedeli to už aj naše staré mamy. Na kyslej kapuste sme mnohí odchovaní a navyše je skvelá aj pri chudnutí, pretože obsahuje málo tuku a kalórií. Je zdrojom vlákniny, minerálov ako sú vápnik, horčík, fosfor, sodík a draslík a vitamínov ako sú vitamín A, C, PP, E, H a obsahuje aj B-komplex, rovnako aj laktobacily. Je tu ešte niekto, kto pochybuje o tom, že je kyslá kapusta naozaj zdravá?
V našej rodine sa, odkedy sa len pamätám, pripravoval jeden tradičný recept. Spomenula som si naň nedávno, keď som bola chorá s teplotami. Hneď som si ho pripravila a choroba sa stratila už po dvoch dňoch, pričom som nemusela užívať žiadne vitamíny a ani lieky. Jednoducho skvelé! Počuli ste už o spojení kapusty a jabĺk?
Budete potrebovať:
3 kilogramy kapusty
1 veľkú mrkvu
2-3 zelené jabĺčka
3 lyžice soli
Postup:
Túto zázračnú „čalamádu“ si môžete pripraviť aj z menšej dávky, no my sme ju väčšinou pripravovali pre všetkých členov rodiny.
Kapustu nastrúhame na strúhadle spolu s mrkvou a jablkami. Ak chcete, aby mali jablká výraznejšiu chuť, pokojne ich nakrájajte na plátky. Moja babička dávala jablká aj vcelku, pre lepšie kvasenie kapusty.
Všetky suroviny dôkladne premiešajte, najlepšie pomocou rúk, aby ste vytlačili šťavu z kapusty.
Zmesou naplňte veľké zaváraninové poháre a nechajte ich dobre utesnené kvasiť pri izbovej teplote aspoň 40 hodín. Kapustu do pohára dobre natlačte, pomôžte si prípadne drevenou vareškou.
Kapusta bude chrumkavá a trochu zbledne. Je nutné, aby v pohároch stúpal fermentačný plyn.
Po ukončení fermentácie vložte poháre s kapustou do chladničky a po dvoch troch hodinách môžete pokrm konzumovať. Dobrú chuť.
Kapusta je voňavá, snehovo biela a navyše úžasne chrumkavá. Pripravte, ochutnajte a nebudete ľutovať. Ak chcete vidieť, ako sa takáto nakladaná kapusta pripravuje, našla som pre vás aj veľmi presné video so všetkými krokmi.
[youtube 36veJm5iht4 720 410]
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), takprosto.cc
Nahlásiť chybu v článku