Elegantný dezert len z pár surovín, ktorý hravo zvládne aj cukrár začiatočník. Ak očakávate návštevu, touto roládou im vyrazíte chuťové kanáliky. A čo viac, roláda je bezlepková, pretože neobsahuje ani gram múky, nádherne voňavá po čokoláde a vďaka porcii tvarohu plná bielkovín. Zdravý dezert ako sa patrí! Presvedčte sa na vlastný jazyk.
Čo budeme potrebovať?
Na cesto:
- 4 väčšie alebo 5 menších vajíčok
- pol šálky trstinového alebo kokosového cukru
- 2 lyžice kakaa
Na plnku:
- 250 g mäkkého tvarohu alebo mascarpone
- 2 lyžice javorového sirupu alebo iného sladidla
- 1 banán
- veľkú hrsť čučoriedok alebo iného bobuľovitého ovocia
Na polevu:
- 40 – 50 g horkej čokolády s min. 70 % podielom kakaa
- 2 lyžičky kokosového oleja
Ako budeme postupovať?
Cukor si vymiešame so žĺtkami. Z bielkov vyšľaháme sneh a do neho opatrne primiešame žĺtkovú penu. Prisypeme kakao a jemne premiešame. Plech na pečenie vyložíme papierom a vysypeme kakaom. Vylejeme naň cesto a snažíme sa ho rovnomerne rozotrieť, aby sme dostali tvar obdĺžnika. Pečieme pri 180 stupňoch asi 10 – 12 minút.
Po vytiahnutí cesto aj s papierom na pečenie zrolujeme pomocou vlhkej utierky do tvaru rolády a takto necháme vychladnúť. Vychladnuté cesto ľahko odlepíme od papiera na pečenie.
Pripravíme si plnku. Vymiešame tvaroh s javorovým sirupom a rozmačkaným banánom. Cesto rozprestrieme. Do polky potrieme plnkou (viac nie, lebo nám bude pri rolovaní vytekať), pridáme čerstvé alebo mrazené čučoriedky a opatrne zavinieme.
Roztopíme si čokoládu s kokosovým tukom. Vrch rolády potrieme horúcou čokoládovou polevou a ozdobíme ovocím. Necháme asi 2 hodiny v chladničke stuhnúť a podávame. Sladký deň, priatelia!
Tento článok vznikol v spolupráci so stránkou fitshaker.sk
zdroj: babskeveci.sk, fitshaker.sk
Nahlásiť chybu v článku