Stačí jediný nádych a už sa nám zbiehajú slinky na voňavé medovníčky, koláčiky alebo vianočný punč. Poznáte benefity korenín, ktoré pridávate do vianočných dobrôt? Medovníky si bez korenia nevieme predstaviť, no mnoho z nás v kuchyni pri pečení či varení využíva aj iné koreniny. Ktoré to sú a prečo je dobré ich používať?
Škorica – korenie pre kráľov
Mnohým z nás by ani nenapadlo, že taká škorica sa používala už dlho pred nami, t.j. už pred viac ako 4 500 rokmi. Škoricový prášok, resp. cukor, pochádza zo stromu škoricovníka cejlónského. Na výrobu cukru sa využíva vnútorná časť kôry.
Škorica sa môže pýšiť mimoriadne blahodarným vplyvom na ľudský organizmus. Medzi jej top účinky zaraďujeme napríklad znižovanie hladiny cholesterolu, pomoc pri liečbe cukrovky či uľahčenie štiepenia a vstrebávania živín. Okrem toho má antioxidačný, antibakteriálny i relaxačný charakter.
Vanilka – zázračné afrodiziakum
Toto aromatické korenie má pôvod z Mexika. Až po vynájdení metódy umelého oplodňovania sa vanilka začala pestovať aj v iných oblastiach. Vanilku spoznáme podľa tmavého drievkovitého struku, ktorý sa vyznačuje príjemnou a nenásilnou arómou. Pokiaľ si chcete zadovážiť tú najlepšiu kvalitu, treba si dať pozor na jej lámavosť, ktorá je znakom vysušenia. Ďalšími faktormi určujúcimi jej akosť sú farba a vôňa.
Aj keď človek zaplatí za toto korenie v obchode o čosi viac, vanilka sa mu odvďačí rôznymi blahodarnými účinkami. Napríklad spôsobuje rozšírenie ciev, a tak podporuje v tele prekrvenie. Ďalej má pozitívny vplyv i na činnosť srdca, a takisto energeticky stimuluje celý organizmus. U nás sa vanilka spája najmä s prichádzajúcimi vianočnými sviatkami. Mnohé z nás ňou ochutia vanilkové rožteky, štedráky či linecké koláčiky.
Klinčeky – bojovníci proti lenivosti
Voňavé klinčeky patria k najstaršiemu koreniu, ktoré pochádza z Indonézie. V Číne sa používalo ako platidlo a v Európe bolo zase symbolom bohatstva. Dnes sa stalo pre mnohých kuchárov neoddeliteľnou súčasťou povinných ingrediencií, ktoré im nesmú chýbať pri príprave sladkých jedál, nápojov či mäsových marinád.
Okrem kuchyne sa využíva i v stomatológii na tlmenie bolesti a ako antiseptikum pri zápaloch ústnej dutiny. Korenie v sebe ukrýva kombináciu minerálnych látok ako draslík, železo, mangán, selén a horčík, ktorá priaznivo pôsobí na kardiovaskulárny systém a krvný tlak. Klinčeky sú takisto výborným prostriedkom na rozhýbanie lenivého metabolizmu. Podporujú produkciu žalúdočných štiav, čoho dôsledkom je samotný apetít. Tento efekt je vyvolaný obsiahnutými olejmi s teplou a neopakovateľnou arómou. Počas Vianoc sa s klinčekmi stretávame najmä pri príprave vareného vína či perníčkov.
Kardamón – liek na oslabenú imunitu
Kardamón bol pre starých Grékov a Rimanov veľmi vzácne a drahé korenie. Pôvodom je však z Indie a Cejlónu. Starobylí Egypťania žuvali kardamónové semienka ako čistič zubov, Gréci a Rimania ich používali ako parfum a Indovia pokladali kardamón ako pomoc pri obezite, pretože podporuje metabolizmus. Kardamóm je hneď po šafrane a vanilke najdrahším korením na svete.
Kardanóm zabraňuje množeniu chrípkových vírusov a podporuje imunitný systém. Podporuje i dobrú náladu a je výborným liekom na podráždený žalúdok. Účinnú zmes si pripravíte z kardamónu, klinčekov a rasce. Korenie si rozdrvte doma v mažiariku a používate pri varení alebo lyžičku zmesi zamiešajte v pohári vody a vypite.
Badián – svetový antioxidant
Ako jednej z mála orientálnych korenín sa u nás podarilo badiánu veľmi dobre udomácniť. A to vďaka jeho prednostiam, ako sú napríklad príjemná chuť a prenikavá aromatický efekt sladkého drievka. Často sa používa v kombinácii so sójovou omáčkou pri príprave sladkokyslých omáčok, orientálnych pokrmov z bravčového, kuracieho mäsa či rýb. Naše babičky ho zasa s radosťou pridávali do vianočných koláčov, sladkostí a medovníčkov. Neodmysliteľnú ingredienciu tvorí i pri výrobe domáceho vareného vínka.
Nielenže si jeho krásnou arómou privodíme dobrú náladu, ale dostaneme do tela i množstvo vitamínov. Badián obsahuje vitamíny skupiny B prospievajúce nervovej sústave. Nájdeme v ňom i draslík, ktorý je prevenciou pred vysokým krvným tlakom či meď nevyhnutnú pre červené krvinky. Nemôžeme zabudnúť ani na antioxidačné účinky chrániace ľudský organizmus pred chorobami typickými pre zimné obdobie.
A čo Vy, ktoré z týchto korenín používate najradšej?
Tento článok vznikol v spolupráci so stránkou fitshaker.sk
zdroj: babskeveci.sk, fitshaker.sk
Nahlásiť chybu v článku