Každá žena v domácnosti sa musí naučiť piecť lahodný jablkový koláč. Existuje však toľko veľa dobrých receptov. Určite aj vy nejaké poznáte, o tom niet pochýb. Dnes si ukážeme jeden veľmi dobrý recept na jablkový koláč a krémom. Okrem jedinečnej chuti a ohromujúcej vôni jabĺk tento koláč dokáže vykúzliť úsmev na každej tvári. Jednoduchý, rýchly a naozaj veľmi dobrý.
Budete potrebovať:
Cesto:
250 gramov múky
1 žĺtok
110 gramov masla
1 a 1/2 polievkovej lyžice studenej vody
1 lyžica cukru
štipka soli
Krémová plnka:
100-150 gramov smotany na šľahanie
2 vajíčka
50 gramov cukru
2-3 väčšie jablká
Postup:
Do misky nasypeme múku a pridáme na kocky nasekané maslo. Pomocou rúk si vytvarujeme cesto, resp. drobenku. Pridáme vodu, žĺtok, cukor a štipku soli. Vytvarujeme elastické cesto, ktoré vystrieme na okrúhlu formu. Tú si môžeme vystlať papierom na pečenie alebo vymastiť maslom. Ja som za možnosť číslo dva. Cesto na niektorých miestach popicháme vidličkou, aby sa nám pri pečení nenafúklo. Formu vložíme do chladničky na asi 30 minút.
Medzitým si pripravíme plnku. Smotanu si zmiešame s cukrom a pridáme rozšľahané vajíčka. Tento krém vylejeme na cesto.
Jablká umyjeme a očistíme. Ja ich aj šúpem, ale nie je to potrebné. Nakrájame ich na tenké plátky. Ak sú jablká príliš sladké, na vrch ich môžete pokvapkať trošku citrónovou šťavou. Jablká naukladáme na plnku do nejakého pekného vzoru.
Koláč pečieme na 170 stupňoch Celzia približne 35 až 40 minút. Smotana trochu zhustne a jabĺčka zmäknú. Na vrch môžete ešte nasypať škoricový cukor, čo je asi ideálna kombinácia spolu j jablkami. Koláč nechajte vychladnúť približne 2 hodiny. Potom už len nakrájame a podávame. Dobrú chuť.
Podeľte sa o tento fantastický recept aj so svojimi priateľkami. Ja osobne ho pečiem vždy v nedeľu, keď nemám žiadne nové nápady. Každý si na ňom zatiaľ pochutil.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), takprosto.cc
Nahlásiť chybu v článku