Je medzi nimi aj bravčová masť. Toto je podľa vedcov 10 najzdravších potravín sveta, ktoré by ste mali konzumovať pravidelne

Lucia Mužlová

Aké by malo byť ideálne jedlo tvojho jedálnička? No predsa také, ktoré dokonale spája výživové hodnoty a skvelú chuť. Podľa vedcov jedlo, ktoré obsahuje všetky potrebné nutričné hodnoty pre naše telo (teda potravina, ktorú by sme konzumovali deň čo deň dookola a nášmu telu by nič nechýbalo), neexistuje. Jedinou možnosťou teda je potraviny kombinovať a vytvoriť si tak vlastný ideál. Odborníci sa rozhodli preskúmať 1000 potravín a presne popísať ich výživové hodnoty, pričom výsledky v prvej stovke priniesli niekoľko očakávaných faktov, no aj prekvapenia.

Autori z BBC sa rozhodli výsledky štúdie kórejských vedcov analyzovať a prepojiť ich s informáciami z encyklopédií o jedle, aj výskumu amerického ministerstva poľnohospodárstva. V najvyššie hodnotenej stovke potravín sa strieda väčšinou zelená listová zelenina a ryby. Naša vianočná pochúťka, kapor, skončil na 81. mieste, a to s pochvalou za vysoký obsah proteínov a žiadny cukor. V prvej desiatke je to ryba nachádzajúca s v Atlantickom oceáne, Sebastes, len so štipkou tuku, Platesa, vynikajúci zdroj vitamínu B1 a aj tzv. Chňapáč (angl. Snapper) s vysokou výživovou hodnotou.

Toto je 10 potravín s najvyššou výživovou hodnotou

10. Lutjanus campechanus (ryba)

Nutričné skóre: 69

foto: Pixabay

9. Červená repa

Nutričné skóre: 70

foto: Pixabay

8. Bravčová masť

Nutričné skóre: 73

foto: Pixabay

7. Mangold

Nutričné skóre: 78

foto: Pixabay

6. Tekvicové semienka

Nutričné skóre: 84

foto: Pixabay

5. Chia semienka

Nutričné skóre: 85

foto: Pixabay

4. Platesa

Nutričné skóre: 88

foto: Pixabay

3. Sebastes (ryba)

Nutričné skóre: 89

foto: lobsterplace.com

2. Cherimoya

Nutričné skóre: 96

foto: Pixabay

1. Mandle

Nutričné skóre: 97

foto: Pixabay

Najvýživnejšou potravinou sú podľa odborníkov mandle, ktoré pomáhajú pri ochorení diabetes a obsahujú veľké množstvo mono-nenasýtených mastných kyselín, no v prvej desiatke figurujú aj tekvicové a chia semienka, neprekvapil ani mangold či červená repa. Na ôsme miesto sa veľmi prekvapivo zaradila bravčová masť s významným podielom vitamínu B a prospešných minerálov. Takže na večeru si nezabudni dať niečo zdravé, napríklad slovenskú klasiku – chlieb s masťou a cibuľou.

V druhej desiatke výživou preplnených potravín figuruje napríklad nie veľmi známa Potočnica lekárska (listová zelenina), mandarínky, zelená cibuľka či niekoľko druhov rýb. Na 24. mieste nás zaujala Púpava, za ňou MRAZENÝ špenát, čili, bazalka, mušle. (Celý rebríček nájdeš TU). Posledné tri miesta si v TOP 100 vyslúžil zázvor s vysokým pomerom antioxidantov, figy plné magnézia a sladké zemiaky s beta karoténom.

Pozri aj: Milovali sme ich za socializmu a tak isto je tomu aj dnes. Takto sa počas rokov menili obaly našich obľúbených oblátok a sušienok

BBC

Najnovšie články