Milujú ich Taliani, Gréci aj Španieli a Chorváti. V stredomorskej kuchyni nesmú chýbať a južanské národy vedia prečo. Silu slnka využívali už ich pradávni predkovia a paradajky začali sušiť stovky rokov dozadu.
Tradičný pokrm zo slnečnej Sicílie sa stal hitom juhu a celkom oprávnene. Aj keď pôvodne nepochádzajú z týchto končím, dávno pradávno sa tu udomácnili a stali sa niečím podobným národným jedlám. Bez sušených paradajok by nebolo Taliansko!
Suší ich príroda
Ak by vás náhodou napadlo sušiť ich v sušiči na potraviny, okamžite to zavrhnite! Paradajky sa najlepšie vysušia na slnku. Čírom, horúcom, pravom slnku. Pri takomto sušení nestratia svoju mäkkosť a dobre poslúžia aj pri príprave pokrmov. V sušičke o vlhkosť a mäkkosť prichádzajú, preto by vám z nich pravdepodobne ostali len tvrdé suché šupky. Sú vhodné ako samostatná jednohubka, no aj ako doplnok k cestovinám, mäsu či šalátom.
Ako vedľajší produkt vyrábajú Taliani zo sušených paradajok olej. Takisto ste sa mohli stretnúť aj s variantom sušených paradajok v olivovom oleji. Jedno aj druhé je fantastické a má obrovské účinky na zdravie.
Sušenie na slnku
Paradajky rozhodne sušte kvalitné domáce a najmä počas ich sezóny. Vtedy je najvyšší predpoklad, že budú naozaj chutné. Na sušenie používajte najlepšie mäsité paradajky, teda také, kde neprevažuje mäkká dužina so zrniečkami, ale tá pevnejšia celočervená.
Paradajky sa po usušení môžu zmenšiť dvoj až desaťnásobne. Na jedno sušenie si pripravte 1,5 kila rajčín. Narežte ich na plátky alebo menšie mesiačiky a sušte ich na priamom slnku na tácke, nie na papieri. Na noc ich dávajte dovnútra, ráno ich opäť hneď vyložte. Ako rýchlo sa usušia, závisí od vonkajších podmienok, preto ich dobre sledujte. Spravidla platí, že pri najvyšších teplotách siahajúcich tesne pod 40 stupňov sa paradajky sušia v priemere 5-8 dní.
Sušenie v rúre
Paradajky možno usušiť aj v rúre. Je to stále lepšia alternatíva ako sušičky ovocia a zeleniny. Do rúry ich môžete dávať aj nakrájané na mesiačiky. Dajte ich na plech vyložený papierom na pečenie a rúru zapnite na program sušenia. Nechajte ich sušiť 8-12 hodín pri teplote 80 stupňov. 6-10 hodín pri teplote 100 stupňov a najvyššia možná teplota na sušenie je 120 stupňov, kedy ich stačí nechať v rúre len 3-5 hodín.
Paradajky v náleve
Ak si sušené paradajky chcete uchovať do cestovín či iných teplých jedál, je dobré dať ich do olivového oleja a byliniek. Je to celkom jednoduché. Len ich naložte do zaváraninového pohára, zalejte celé olivovým olejom, pridajte čerstvé alebo sušené bylinky – oregano, bazalku a trochu tymianu – a dobre uzatvorte. Skladujte ich na tmavom mieste a po otvorení ich nechajte už len v chladničke.
zdroj: babskeveci.sk (M), sovkusom.ru
Nahlásiť chybu v článku